Я.Я. Трутовський (1867–1914): доля лікаря та його клініки - Альков, В. (Краєзнавство, 2019)
Актуальність представленої роботи зумовлена зростаючою роллю людинознавчих студій в сучасній історичній науці, потребою в кращому розумінні складності та багатовимірності історії України крізь призму людських доль. У цьому ключі цікавою для дослідника видається доля харківського лікаря- українофіла Я.Я. Трутовського, члена харківського осередку Братства тарасівців. Стаття має на меті ліквідувати ситуацію, коли члени відомих знакових організацій опиняються в безвісності, зокрема, завданнями є визначити основні віхи життя Я. Я. Трутовського, проаналізувати його світогляд, досягнення в сфері бізнесу та кар'єри. Провідним у даній роботі є біографічний підхід, який дозволяє розглянути особистість лікаря комплексно, в історичному контексті. Задля реконструкції подій та подробиць життя Я.Я. Трутовського використані також мікроісторичний підхід та підхід до дослідження, як до роботи з історії повсякдення, тобто «історії знизу». Будується робота також і на засадах історико-медичного краєзнавства. У роботі проаналізовані ранні роки Я.Я. Трутовського, участь у Братстві тарасівців, робота як лікаря-психіатра, науковця та викладача, у власній приватній клініці, громадська активність, визначені пам'ятні місця, пов'язані з лікарем, подальша доля клініки після Трутовського. Автор дійшов висновку, що герой розвідки був представником верстви успішних міських лікарів-підприємців, українофілом, який відійшов врешті від політичної діяльності, зосередившись на кар'єрі лікаря-психіатра та власній успішній психіатрично-неврологічній клініці, порядки в якій трималися виключно на його авторитеті. Матеріали дослідження можуть бути корисними фахівцям-історикам та медикам, у тому числі фахівцям з історії охорони здоров'я та історії медицини, краєзнавцям, які цікавляться проблемами історії повсякдення, мікроісторії, політичної історії, біографістики тощо, а також у виховній роботі зі студентами в медичних вишах. The problem of the research. Urgency of this research arises from the increasing role of human studies in the modern historical studies, need for better perception of complexity and multidimensionality of history of Ukraine through the prism of human destinies. From this point of view destiny of Kharkiv doctor – Ukrainophile Ya. Ya. Trutovsky, member of Kharkiv group of Brotherhood of Taras appears to be of great interest for a researcher. The article aims to eliminate the situation, when members of well-known significant organizations remain unknown, in particular, identify the main milestones of Ya. Ya. Trutovsky life, analyse his philosophy, accomplishments in the sphere of business and career. Methods. Biographical approach is the leading one in this work. It permits to consider the personality of the doctor in complex, and in the historical context. For reconstruction of events and details of Ya. Ya. Trutovsky life microhistorical approach has been used as well as approach to the work as a work on the history of everyday life, i.e. «history from below». The work is also based on historical and medical regional studies. Results. Early years of Ya. Ya. Trutovsky life have been analysed in the study, including his participation in the Brotherhood of Taras, his work as a doctor-psychiatrist, scientist and lecturer in his own hospital, social activity, certain memorable places related to the doctor, further story of the hospital after Ya. Ya. Trutovsky. Conclusion. Thus Ya. Ya. Trutovsky was a representative of population stratum of successful doctorsentrepreneurs, oppositionally-minded Ukrainophile, who, at last, stepped away from political activity and concentrated on business and career of a doctor-psychiatrist. The crisis point was the defeat of Kharkiv group of the Brotherhood of Taras in 1893. Finally, at both mentioned fields he achieved success, but it turned out that order in his modern exemplary private hospital relied on him alone and that led to its collapse after Trutovsky withdrawal from the business.