Теоретичні засади визначення інноваційного внеску в економічне зростання - Харазішвілі, Ю.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
Запропоновано розширення виробничої функції Кобба–Дугласа через включення, окрім НТП, затрат праці та капіталу інноваційних факторів, а саме: обсягу видатків на науково-технічні роботи, обсягу фінансування інноваційної діяльності, обсягу реалізованої інноваційної продукції, обсягу інноваційної продукції у товарному експорті. Розроблено аналітичний універсальний підхід ідентифікації модифікованої виробничої функції Кобба–Дугласа, якій не потребує наявності довгих часових рядів змінних, що надає можливість точно відображати випуск або ВВП і забезпечує причинно-наслідковий функціональний (не статистичний) зв'язок між вхідними та вихідними даними. Причому, формалізовано визначення складових функції сукупної пропозиції, а всі коефіцієнти еластичності та завантаження капіталу є функціями часу в кожному окремому періоді, а не середніми постійними величинами, що вказує на динамічний характер залежностей. Подальше застосування методу «залишку Солоу» до модифікованої функції Кобба–Дугласа з урахуванням інноваційних факторів дає змогу визначити внесок в економічне зростання кожного окремого фактору, зокрема інноваційного внеску на рівні країни, регіонів та видів економічної діяльності, що засвідчує універсальність підходу. Предложено расширение производственной функции Кобба-Дугласа через включение, кроме НТП, затрат труда и капитала инновационных факторов, а именно: объема расходов на научно-технические работы, объема финансирования инновационной деятельности, объема реализованной инновационной продукции, объема инновационной продукции в товарном экспорте. Разработан аналитический универсальный подход идентификации модифицированной производственной функции Кобба-Дугласа, который не требует наличия длинных временных рядов переменных, позволяет точно отображать выпуск или ВВП и обеспечивает причинно-следственную функциональную (не статистическую) связь между входными и выходными данными. Причем, формализовано определение составляющих функции совокупного предложения, а все коэффициенты эластичности и загрузки капитала являются функциями времени в каждом отдельном периоде, а не средними постоянными величинами, что указывает на динамический характер зависимостей. Дальнейшее применение метода «остатка Солоу» к модифицированной функции Кобба-Дугласа с учетом инновационных факторов позволяет определить вклад в экономический рост каждого отдельного фактора, в частности инновационного взноса на уровне страны, регионов и видов экономической деятельности, что свидетельствует об универсальности подхода. It is proposed to expand the production function of Cobb-Douglas through the inclusion of, in addition to scientific and technical progress, the cost of labor and capital of innovative factors, namely: the volume of expenses for scientific and technical work, the volume of financing of innovative activities, the volume of innovative products sold, the volume of innovative products in commodity export. An analytical universal approach has been developed to identify the modified Cobb-Douglas production function, which does not require long time series of variables, allows accurate display of output or GDP, and provides a causal functional (non-statistical) relationship between input and output data. Moreover, the definition of the components of the aggregate supply function is formalized, and all the elasticity and capital utilization coefficients are functions of time in each separate period, and not average constant values, which indicates the dynamic nature of the dependencies. Further application of the Solow residual method to the modified Cobb-Douglas function taking into account innovative factors allows us to determine the contribution to the economic growth of each individual factor, in particular the innovative contribution at the country, region and economic activity levels, which indicates the universality of the approach.