Когнітивне моделювання процесів управління знаннєвим розвитком регіонів - Подлужна, Н.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
Розроблено інструментарій управління знаннєвим розвитком регіонів. Обґрунтовано, що знаннєвий розвиток регіонів забезпечується за рахунок нагромадження й ефективного використання знаннєвих видів капіталу. Запропоновано склад знаннєвих видів капіталу, до яких можна віднести інтелектуальний, людський та інноваційний капітали. Встановлено, що велике значення для формування економіки знань у регіонах повинно мати оптимальне співвідношення обсягів знаннєвих видів капіталів, на досягнення якого впливають різноспрямовані фактори. Досліджено, що до складу основних факторів впливу доцільно віднести чисельність населення регіону; загальний обсяг знань, яким володіють населення, суб’єкти господарювання, наукові установи, закладів вищої освіти й органи місцевого самоврядування регіону; умови для реалізації та розкриття знаннєвого потенціалу населення регіону. Розроблено когнітивні моделі співвідношення залежності обсягів інтелектуального, людського й інноваційного видів капіталу від комбінації факторів впливу на успішність формування економіки знань у регіоні. Встановлено, що з метою організації ефективного процесу управління та здійснення своєчасного контролю за проявом небажаних відхилень у структурі нагромадження обсягів знаннєвих видів капіталів на регіональному рівні доцільно впроваджувати спеціальний дистанційний механізм диспетчеризації, який спрямований на завчасне виявлення та запобігання проблемних ситуацій у створенні та поширенні новітніх знань. Розглянуто очікувані тенденції знаннєвого розвитку регіонів України, визначені на основі когнітивного моделювання співвідношення знаннєвих видів капіталу. Разработан инструментарий управления знаниевым развитием регионов. Обосновано, что знаниевое развитие регионов обеспечивается за счет накопления и эффективного использования знаниевых видов капитала. Предложен состав знаниевых видов капитала, к которым можно отнести интеллектуальный, человеческий и инновационный капиталы. Установлено, что большое значение для формирования экономики знаний в регионах должно иметь оптимальное соотношение объемов знаниевых видов капитала, на достижение которого влияют разноаспектные факторы. Доказано, что в состав основных факторов воздействия целесообразно отнести численность населения региона; общий объем знаний, которым обладают население, предприятия, научные учреждения, высшие учебные заведения и органы местного самоуправления региона; условия для реализации и раскрытия знаниевого потенциала населения региона. Разработаны когнитивные модели зависимости соотношения объемов интеллектуального, человеческого и инновационного видов капитала в зависимости от комбинации факторов влияния на успешность формирования экономики знаний в регионе. Установлено, что с целью организации эффективного процесса управления и осуществления своевременного контроля за проявлением нежелательных отклонений в структуре накопления объемов знаниевых видов капиталов на региональном уровне целесообразно внедрять специальный дистанционный механизм диспетчеризации, направленный на заблаговременное выявление и предотвращение проблемных ситуаций в создании и распространении новейших знаний. Определены ожидаемые тенденции знаниевого развития регионов Украины, определены на основе когнитивного моделирования оптимальное соотношение знаниевых видов капитала. The tools for managing knowledge elaboration of regions were developed. It was substantiated that the knowledge development of regions is ensured by the accumulation and efficient use of knowledge types of capital. The composition of knowledge types of capital, which include intellectual, human and innovative capital, was proposed. It was established that the optimal ratio of knowledge types of capital, which is influenced by various factors, should be of great importance for the formation of the knowledge economy in the regions. It was proved that it is rational to include the population of the region as a part of the main factors of influence; the total amount of knowledge possessed by the population, enterprises, scientific institutions, higher education institutions and local authorities of the region; the conditions for realization and disclosure of knowledge potential of the population of the region. Cognitive models of dependence of the ratio of volumes of intellectual, human and innovative types of capital depending on the combination of factors influencing the successful formation of the knowledge economy in the region were developed. It was found that in order to organize an effective process of management and timely control over the development of unwanted deviations in the structure of accumulation of knowledge type of capital at the regional level, it is rational to introduce a special remote mechanism of dispatching control aimed at the early detection and prevention of problematic situations in creating and distributing the latest knowledge. The expected tendencies of knowledge development of the regions of Ukraine were defined, and the optimal ratio of knowledge types of capital based on the cognitive modeling were determined.