Злиття та поглинання як інструмент підвищення конкурентоспроможності компаній - Савченко, М.В.; Шкуренко, О.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
Проаналізовано різноманітні теоретичні підходи щодо визначення злиття та поглинання. Визначено місце злиттів та поглинань в джерелах економічного зростання компанії. На основі компаративного аналізу визначено суттєві ознаки злиття та поглинання. Виявлено сучасні тенденції розвитку ринку злиття і поглинання в Україні. Обґрунтована етапізація розвитку українського ринку злиттів і поглинань. Виділено та проаналізовано основні проблеми, що впливають на розвиток цього ринку: геополітична ситуація в країні, недосконала законодавча база, недостатня кількість відкритої інформації, високий рівень корупції, несприятливий інвестиційний клімат. Виокремлені види синергетичних ефектів, які спонукають до активізації угод злиттів та поглинань: загальний синергізм, операційний синергізм, управлінський синергізм, податковий синергізм, інвестиційний синергізм, інноваційний синергізм. Визначено перспективи ринку злиття й поглинання в Україні, що сприятиме вирішенню інституціональних проблем, проблем у сфері економіки, права та наведення ладу на ринку цінних паперів і врегулювання законності та прозорості процедур передачі та набуття прав власності на активи та у процедурах їх купівлі-продажу. Проанализированы различные теоретические подходы к определению слияния и поглощения. Определено место слияний и поглощений в источниках экономического роста компании. На основе сравнительного анализа определены существенные признаки слияния и поглощения. Выявлены современные тенденции развития рынка слияний и поглощений в Украине. Обоснована этапизация развития украинского рынка слияний и поглощений. Выделены и проанализированы основные проблемы, влияющие на развитие этого рынка: геополитическая ситуация в стране, несовершенная законодательная база, недостаточное количество открытой информации, высокий уровень коррупции, неблагоприятный инвестиционный климат. Выделены виды синергетических эффектов, которые побуждают к активизации сделок слияний и поглощений: общий синергизм, операционный синергизм, управленческий синергизм, налоговый синергизм, инвестиционный синергизм, инновационный синергизм. Определены перспективы рынка слияний и поглощений в Украине, что будет способствовать решению институциональных проблем, проблем в сфере экономики, права и наведения порядка на рынке ценных бумаг и урегулирования законности и прозрачности процедур передачи и приобретения прав собственности на активы и в процедурах их купли-продажи. The article analyzes various theoretical approaches to the definition of mergers and acquisitions. The place of mergers and acquisitions in the sources of economic growth of the company is determined. On the basis of comparative analysis, significant signs of mergers and acquisitions are identified. The modern tendencies of development of the market of mergers and acquisitions in Ukraine are revealed. The stages of development of the Ukrainian market of mergers and acquisitions are substantiated. The main problems affecting the development of this market are identified and analyzed: geopolitical situation in the country, imperfect legal framework, insufficient amount of open information, high level of corruption, unfavorable investment climate. The types of synergistic effects that encourage the activation of mergers and acquisitions are distinguished: general synergism, operational synergism, managerial synergism, tax synergism, investment synergism, innovation synergism. The prospects of the merger and acquisition market in Ukraine will be determined, which will help to solve institutional problems, problems in the sphere of economy, law and ordering on the securities market and regulation of the legality and transparency of the procedures of transfer and acquisition of ownership of assets and in the procedures of their sale.