Вплив інформаційних технологій на логістику та управління ланцюгами поставок в Україні - Колесников, С.О.; Володченко, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті визначено сучасні технології, концепції, інновації, які прямо або опосередковано впливають на розвиток логістики. Показано характер впливу цих технологій на ланцюги поставок, визначено етапи впровадження кожної з логістичних інновацій. Показане місце сучасних технологій у структурі логістичного процесу. Виявлено, що однією з важливих управлінських проблем є недостатність компетенцій і знань, нерозуміння персоналом додаткових переваг від впровадження логістичних інновацій в діяльність компаній. Доведено, що серед цифрових технологій переважна більшість є технологіями, які можуть у взаємодії з іншими технологіями досягнути деякого спільного результату, який буде більшим за сумарний результат у вигляді звичайної суми результатів від окремої дії кожної із взаємодіючих цифрових технологій. Описано можливі впливи один на одного актуальних для логістичних систем цифрових технологій (Великі дані, Інтернет Речей, Хмарні обчислення, автономні роботи, Штучний інтелект, самокеровані транспортні засоби та безпілотні літальні апарати, 3D-друк, сенсорні технології, віртуальна та доповнена реальність, Блокчейн, бездротовий зв'язок нового покоління, біонічні технології) щодо появи ефекту синергії; побудовано схематичне зображення таких зв'язків між цифровими технологіями в контексті їх синергії. В статье определены современные технологии, концепции, инновации, которые прямо или опосредованно влияют на развитие логистики. Показан характер влияния этих технологий на цепи поставок, определены этапы внедрения каждой из логистических инноваций. Показано место современных технологий в структуре логистического процесса. Выявлено, что одной из важных управленческих проблем является недостаточность компетенций и знаний, непонимание персоналом дополнительных преимуществ от внедрения логистических инноваций в деятельность компаний. Доказано, что среди цифровых технологий подавляющее большинство являются технологиями, которые могут во взаимодействии с другими технологиями достичь некоторого общего результата, который будет большим за суммарный результат в виде обычной суммы результатов от отдельного действия каждой из взаимодействующих цифровых технологий. Описаны возможные влияния друг на друга актуальных для логистических систем цифровых технологий (Большие данные, Интернет Вещей, Облачные вычисления, автономные работы, Искусственный интеллект, самоуправляемые транспортные средства и беспилотные летательные аппараты, 3D-печать, сенсорные технологии, виртуальная и дополненная реальность, Блокчейн, беспроводная связь нового поколения, бионические технологии) относительно появления эффекта синергии; построено схематическое изображение таких связей между цифровыми технологиями в контексте их синергии. The article defines modern technologies, concepts, innovations that directly or indirectly influence the development of logistics. The nature of the impact of these technologies on the supply chain is shown, the stages of implementation of each of the logistics innovations are determined. The place of modern technologies in the structure of logistics process is shown. It is revealed that one of the important management problems is the lack of competences and knowledge, the misunderstanding of additional benefits by the staff from the introduction of logistics innovations in the activities of companies. It has been proven that the vast majority of digital technologies are technologies that can, in conjunction with other technologies, achieve some common result that is greater than the total result in the ordinary sum of the results from the separate action of each of the interacting digital technologies. Possible impacts on each other relevant to digital logistics systems (Big Data, the Internet of Things, Cloud Computing, battery life, Artificial Intelligence, self-propelled vehicles and drones, 3D printing, sensor technologies, virtual and augmented reality, Blockchain, next generation wireless communication, bionic technologies) on the emergence of synergy effect; a schematic representation of such connections between digital technologies in the context of their synergy.