Проблеми та перспективи інтеграції України до європейської кластерної мережі - Мішура, В.Б.; Гітіс, Т.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті висвітлено особливості кластероутворення у регіонах України, розглянуто, які саме кластерні ініціативи були втілені, та причини, через які клас¬теризація не призвела до бажаного результату. Визначення пріоритетних напрямів кластеризації у багатьох регіонах України не враховує особливостей промислового розвитку, залишаючи поза увагою галузі промисловості з найбільшим потенціалом кластеризації та сформовані міжгалузеві кооперативні зв’язки. Пріоритетні чинники сприяння кластерній політиці України свідчать про те, що діяльність державної та місцевої влади є одним із найвпливовіших чинників і саме він найбільше гальмує формування кластерної політики та перешкоджає її дослідженню, аналізу та поширенню. Окреслено напрями сприяння кластерним ініціативам через зміну вектору державної політики в Україні. В статье освещены особенности кластерообразования в регионах Украины, рассмотрено, какие именно кластерные инициативы были воплощены, и причины, по которым кластеризация не привела к желаемому результату. Определение приоритетных направлений кластеризации во многих регионах Украины не учитывает особенностей промышленного развития, оставляя без внимания отрасли промышленности с наибольшим потенциалом кластеризации и межотраслевые кооперативные связи. Приоритетные факторы содействия кластерной политике Украины свидетельствуют о том, что деятельность государственной и местной власти является одним из самых влиятельных факторов и именно он больше всего тормозит формирование кластерной политики и препятствует ее исследованию, анализу и распространению. Определены направления содействия кластерным инициативам через изменение вектора государственной политики в Украине. The article describes the features of cluster formation in the regions of Ukraine, considered what cluster initiatives were implemented and the reasons from which clusterization did not lead to the desired result. Determination of priority directions of clusterization in many regions of Ukraine does not take into account the peculiarities of industrial development, leaving out the attention of the industry with the greatest potential of clusterization and formed inter-branch cooperative ties. Priority factors contributing to the cluster policy of Ukraine show that the activities of state and local authorities are one of the most influential factors, and it is the most impeding the formation of a cluster policy and impeding its research, analysis and dissemination. The directions of promoting cluster initiatives through the change of the state policy vector in Ukraine are outlined.