Оцінка вартості як економічної категорії - Артеменко, Д.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті на основі гносеологічного аналізу різних теорій вартості визначено органічні складові, елементи і властивості вартості як економічної категорії. Узагальнено принципи оцінки вартості, розкрито характеристики видів вартості та особливості їх розрахунку.
Розглянуто методичні підходи щодо оцінки вартості майна і майнових прав в контексті принципів: порівняльного – заміщення та попиту і пропонування; витратного – корисності і заміщення; дохідного – найбільш ефективного використання і очікування.
Сформована схема взаємозв’язків категорій «цінність (як основи вартості)», «вартість (втілена й уречевлена в товарі, праці і мірі корисності)», «ціна (грошове вираження вартості товару)» та «оцінка (визначення господарських засобів, явищ та процесів у грошовому вимірі)».
Обґрунтовано напрями подальшого розвитку та вдосконалення методологічного та методичного забезпечення оцінки вартості майна та майнових прав за її галузевими та секторальними ознаками національної економіки. Поглибленому з’ясуванню структурних характеристик оцінки вартості як економічної категорії буде сприяти обґрунтований алгоритм побудови взаємозв’язків її елементів і властивостей з їх кількісним та якісним визначенням. В статье на основе гносеологического анализа различных теорий стоимости определены органические составляющие, элементы и свойства стоимости как экономической категории. Обобщены принципы оценки стоимости, раскрыты характеристики видов стоимости и особенности их расчета.
Рассмотрены методические подходы к оценке стоимости имущества и имущественных прав в контексте принципов: сравнительного – замещения, спроса и предложения; затратного – полезности и замещения; доходного – наиболее эффективного использования и ожидания.
Сложившаяся схема взаимосвязей категорий «ценность (как основы стоимости)», «стоимость (воплощена и овеществлена в товаре, труде и мере полезности)», «цена (денежное выражение стоимости товара)» и «оценка (выражение хозяйственных средств, явлений и процессов в денежном измерении)».
Обоснованы направления дальнейшего развития и совершенствования методологического и методического обеспечения оценки стоимости имущества и имущественных прав по ее отраслевым и секторальным признакам национальной экономики. Углубленному выявлению структурных характеристик оценки стоимости как экономической категории будет способствовать обоснованный алгоритм построения взаимосвязей ее элементов и свойств с их количественным и качественным определением. In the article, on the basis of epistemological analysis of different theories of value, organic components, elements and properties of value as economic category are defined. Generalized principles of cost estimation, characteristics of types of cost and features of their calculation are revealed.
Methodical approaches to the valuation of property and property rights in the context of the principles of: comparative – substitution and supply and demand; cost – utility and replacement; profitable – the most efficient use and expectation.
The scheme of interconnections of categories "value (as the basis of value)", "value (embodied and embodied in the goods labor and measure of utility)", "price (monetary expression of the value of goods)" and "valuation (definition of economic assets, phenomena and processes) in monetary terms)”.
Directions for further development and improvement of methodological and methodological support for valuation of property and property rights by its sectoral and sectoral features of the national economy are substantiated. An in-depth understanding of the structural characteristics of cost estimation as an economic category will be facilitated by a well-grounded algorithm for constructing relationships between its elements and properties with their quantitative and qualitative determination.