Космос і океан: що ближче? - Дегтярев, О.В. (Вісник НАН України, 2020)
У статті наведено основні результати досліджень навколоземного космічного простору, інших планет Сонячної системи, їх супутників та астероїдів. Показано, що на цих небесних тілах містяться значні запаси мінералів.
У майбутньому все більше уваги приділятиметься розробленню нових технологій використання близького космосу, контролю астероїдної і метеоритної безпеки навколоземного простору, дослідженню планет Сонячної
системи, їх супутників та астероїдів, вивченню структури Всесвіту, далеких зірок та екзопланет. Це потребуватиме дедалі більше сировинних ресурсів, життєво необхідних як для розвитку космічної промисловості,
так і для функціонування світового господарства. З огляду на очікуваний у
ХХІ ст. дефіцит розвіданих ресурсів, що видобуваються в надрах Землі, запропоновано спрямувати зусилля на дослідження запасів мінеральних руд на дні Світового океану. Наведено рекомендації щодо активізації робіт у цьому напрямі. The article presents the main results of researching the circumterrestrial space, other planets of the Solar system, their
satellites, and asteroids. It is shown that these celestial bodies contain significant mineral resources. In the future, more
attention will be paid to development of new technologies for using the near space, control of the circumterrestrial space,
defense from asteroids and meteorites, exploration of planets of the Solar system, their satellites and asteroids, study of
the structure of the Universe, distant stars and exoplanets. It will require more raw materials needed both for the space
industry development and world economy functioning. Considering the expected in the XXI century shortage of the
prospected resources mined in the Earth’s interior, it is proposed to aim efforts at exploring mineral ore resources on the
ocean floor. Recommendations for promoting activities in this field are given.