Видавничі проєкти НАН України: гендерний аспект авторства - Радченко, А.І.; Сівова, Т.Ю. (Вісник НАН України, 2020)
Постійний моніторинг і вивчення видавничої діяльності та видавничої
продукції Національної академії наук України у світлі загальносвітових
тенденцій повсякчас спонукає до розгляду їх у зв'язку з актуальними питаннями розвитку суспільства. І хоча гендерні дослідження у найширшому розумінні не є новими у світі і тривають не одне десятиліття, в Україні
вони мають поки що фрагментарний характер. Попри значні здобутки та
глибоке опрацювання деяких найважливіших аспектів становлення гендерної рівності, питання залучення жінок до публікаційної діяльності досі не розглядалося. У пропонованій статті висвітлено склад і гендерний розподіл авторів книг, виданих у межах загальноакадемічних проєктів, як загалом, так і по секціях НАН України, які відповідають загальним науковим напрямам (фізико-технічні і математичні; хімічні і біологічні; суспільні і гуманітарні науки), та по відділеннях, що належать до цих секцій. Permanent studying and monitoring of publishing activity and the publishing products of the National Academy of
Sciences of Ukraine through the prism of worldwide trends urge us to analyze them in their connection with the topical
issues of social development. Gender studies are not a novel topic around the world. However, in Ukraine they are still
rare. Despite some important achievements and sufficient study of the most important aspects of gender balance, the
issue of women’s publication activity hasn’t been analyzed yet. The article describes the gender aspect of the authorship
of the books that were published as a part of academic projects. It also contains relevant statistics for the sections of the
NAS of Ukraine dealing with generalized scientific branches (physical, engineering and mathematical sciences; chemical
and biological sciences; social sciences humanities) and for the departments within those sections.