Просторовий розвиток України в глобальній візії - Маруняк, Є.О. (Вісник НАН України, 2020)
Проблема управління територіями, зокрема планування, є актуальною в
Україні так само, як і в більшості країн світу. У цій площині, на основі зваженої оцінки внутрішніх та зовнішніх чинників розвитку, територіального
капіталу, згодом формуються конкурентоспроможність економіки, добробут населення, сприятливі екологічні умови і, зрештою, більшість можливостей для забезпечення збалансованості на рівні держави, регіонів, громад. У статті приділено увагу поняттю просторового розвитку та глобальним вимірам, що зумовлюють його успішність та ефективність. Визначено основні напрями сучасного планувального дискурсу, особливості та стратегічні цілі просторового планування України в цьому контексті. The problem of territorial management, in particular planning, remains urgent in Ukraine as well as in the most of countries
in the world. In this area, on the basis of balanced assessment of internal and external development factors, territorial
capital, the competitiveness of the economy, human well-being, favorable environmental conditions and eventually
most of the opportunities for ensuring the sustainability at the state, regional and community levels have been forming.
The article focuses on the concept of spatial development and global dimensions that determine its success and effectiveness.
The main directions of modern planning discourse, features and strategic goals of spatial planning in Ukraine are
defined in this context.