Національна безпека України: фокус пріоритетів в умовах пандемії - Горбулін, В.П.; Даник, Ю.Г. (Вісник НАН України, 2020)
У статті з позицій основних стратегічних питань національної безпеки
держави розглянуто особливості пандемії COVID-19, яка розгортається в
умовах глобалізації і високотехнологічного розвитку суспільства. Обговорено виникнення нових кіберсоціальних відносин та їхні можливі когнітивні і соціальні наслідки, оцінено вплив на суспільство сучасних інформаційних
технологій, насамперед тих, що мають ознаки цілеспрямованих інформаційно-психологічних дій, пов'язаних з пандемією. Проаналізовано тенденції до посилення контролю за діями громадян у різних країнах світу. Сформульовано першочергові стратегічні завдання держави щодо виходу з кризи, спричиненої пандемією. The article considers the peculiarities of the COVID-19 pandemic, which is unfolding in the context of globalization and high-tech development of society, from the standpoint of the main strategic issues of national security. The emergence of new cybersocial relations and their possible cognitive and social consequences are discussed, the impact on society of modern information technologies is assessed, first of all those that have signs of purposeful information-psychological actions related to the pandemic. The tendencies to strengthen control over the actions of citizens in different countries of the world are analyzed. The priority strategic tasks of the state to overcome the crisis caused by the pandemic are formulated.