Лісові пожежі квітня 2020 року та зумовлені ними зміни якості атмосферного повітря в Україні - Савенець, М.В.; Осадчий, В.І.; Орещенко, А.В. (Вісник НАН України, 2020)
У статті обговорено зміни якості атмосферного повітря в Україні під
впливом лісових пожеж на півночі України у квітні 2020 р. З використанням даних щодо вмісту монооксиду вуглецю, діоксиду азоту та показників аерозольного індексу супутника Sentinel-5P у поєднанні з моделлю HYSPLIT
встановлено просторово-часову мінливість концентрації продуктів горіння та траєкторії їх поширення. За період 4–21 квітня 2020 р. було два основні епізоди пожеж, що визначали якість атмосферного повітря в Україні. Залежно від напрямку вітру найбільшого впливу зазнали території в радіусі до 50 км від осередків пожеж, в окремі дні підвищений вміст оксиду
вуглецю спостерігався на відстані до 300 км від основних джерел емісії.
Між двома зазначеними епізодами пожеж сталася пилова буря, яка також призвела до погіршення якості атмосферного повітря. Проведено аналіз швидкості та напрямку руху повітряних мас, що спричинили пилову бурю, та зміни вологовмісту за основними траєкторіями. The study discusses atmospheric air quality changes in Ukraine due to forest fires influence in the north of Ukraine in
April 2020. Using Sentinel-5P satellite, data of carbon monoxide, nitrogen dioxide and aerosol index, in combination
with HYSPLIT model, the study analyzes spatio-temporal variability of burning products and its distribution trajectories.
There were two main wildfires episodes for the period of 4–21 April, 2020, which affected air quality in Ukraine.
Depending on the wind direction, the most affected territories were located at less than 50 km from active fires. Elevated
carbon monoxide content was detected at the distance up to 300 km from the main emission sources. Atmospheric air
quality deterioration was observed also during dust storm between two main fires. The study presents an analysis of wind
speed and wind direction along the air masses movement, which caused the dust storm, and water content changes along
main trajectories.