Смарт-логістика: концептуальні засади та перспективи розвитку в Україні - Фоміченко, І.П.; Баркова, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті досліджено проблематику теоретико-методологічних засад формування смарт-логістичної концепції управління на підприємствах. Побудовано рейтинг використання цифрових технологій в логістиці та ланцюгах постачання, в якому перше місце займає Інтернет Речей. Здійснено описання використання цифрових технологій в логістиці та управлінні ланцюгами постачання. Побудовано таблицю поширеності цифрових технологій в логістиці за різними функціональними сферами. Показано, що найбільш поширені цифрові технології в логістиці та управлінні ланцюгами постачання стосуються логістичних інформаційних потоків, а змін у протіканні матеріальних потоків потрібно очікувати перш за все від використання 3D-принтерів. Обґрунтовано гіпотезу щодо використання смарт-підходу в логістиці з метою мінімізації витрат і функціонування «точних» ланцюгів постачання. В статье исследована проблематика теоретико-методологических основ формирования смарт-логистической концепции управления на предприятиях. Построен рейтинг использования цифровых технологий в логистике и цепях снабжения, в котором первое место занимает Интернет Вещей. Осуществлено описание использования цифровых технологий в логистике и управлении цепями снабжения. Построена таблица распространенности цифровых технологий в логистике по различным функциональным сферам. Показано, что наиболее распространенные цифровые технологии в логистике и управлении цепями снабжения касаются логистических информационных потоков, а изменений в протекании материальных потоков нужно ожидать прежде всего от использования 3D-принтеров. Обоснована гипотеза относительно использования смарт-подхода в логистике с целью минимизации затрат и функционирования «точных» цепей снабжения. The article examines the problems of theoretical and methodological foundations of the formation of a smart logistic management concept in enterprises. A rating of the use of digital technologies in logistics and supply chains is built, in which the Internet of Things takes the first place. A description of the use of digital technology in logistics and supply chain management is provided. A table of the prevalence of digital technologies in logistics for various functional areas has been built. It is shown that the most common digital technologies in logistics and supply chain management relate to logistics information flows, and changes in the flow of material flows should be expected primarily from the use of 3D printers. The hypothesis regarding the use of a smart approach in logistics in order to minimize the cost and operation of "exact" supply chains.