Інтелектуалізація підприємств: підходи, сутність, структура - Брюховецька, Н.Ю.; Богуцька, О.А. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Інтелектуалізація у загальному розумінні – це процес посилення ролі інтелекту та привнесення інтелектуального початку, що спрямований на людський потенціал, який приводить до підвищення рівня інтелекту в протіканні соціально-економічних процесів. Підвищення рівня інтелекту відбувається шляхом збільшення частки творчої розумової праці в суспільстві, економіці, на підприємстві, виробництві та за рахунок збільшення частки штучного інтелекту в соціально-економічних процесах. Інтелектуалізацію розглянуто як процес зростання ролі інтелекту, інтелектуальної праці, що підвищує частку сфер нематеріального виробництва та зміну продукту (від матеріального до інтелектуального) праці. Це процес підвищення ролі, застосування та використання знань, інформації інноваційного характеру у суспільному житті. На основі узагальнення підходів щодо поняття «інтелектуалізація», її сутності та структури, визначено спільні та відмінні риси, що об’єднують та розрізняють поняття інтелектуалізації у загальному розумінні, інтелектуалізації економіки, праці, персоналу, підприємства, виробництва, управління тощо. Встановлено, що інтелектуалізацію об’єднує дві загальні властивості: перше – це об'єкт інтелектуалізації (інтелектуальний потенціал), друге – це предмет або результат інтелектуалізації (поліпшення інноваційного продукту). Відмінність підходів щодо інтелектуалізації полягає в рівнях, формах, сферах і зрізах та визначають різноманітність підходів до її класифікації. Обґрунтовано структуру інтелектуалізації підприємства реального сектору економіки залежно від видів його діяльності – операційної, фінансової, інвестиційної. Визначено невирішену частину проблеми щодо дослідження категорії «інтелектуалізація підприємств», зокрема, виявлення особливостей інтелектуалізації фінансової сфери підприємств – протікання процесів інтелектуалізації фінансових угод та операцій на підприємствах реального сектору економіки, передачі інвестиційних ресурсів від фінансового сектору реальному сектору. Додаткового аналізу потребують процеси трансформації інструментів фінансування технологічного розвитку, у тому числі «фінтех» як інструмент фінансового забезпечення та стимулювання інтелектуалізації підприємств реального сектору економіки. Интеллектуализация в общем понимании – это процесс усиления роли интеллекта и привнесения интеллектуального начала, направленный на человеческий потенциал и приводящий к повышению уровня интеллекта в протекании социально-экономических процессов. Повышение уровня интеллекта происходит путем увеличения доли творческого умственного труда в обществе, экономике, на предприятии, производстве, а также за счет увеличения доли искусственного интеллекта в социально-экономических процессах. Интеллектуализация рассматривается как процесс возрастания роли интеллекта, интеллектуального труда, повышающий долю сфер нематериального производства и изменение продукта (от материального к интеллектуальному) труда. Это процесс повышения роли, применения и использования знаний, информации инновационного характера в общественной жизни. На основе обобщения подходов к понятию «интеллектуализация», ее сущности и структуры, определены общие и отличительные черты, объединяющие и различающие понятия интеллектуализации в общем понимании, интеллектуализации экономики, труда, персонала, предприятия, производства, управления и т.п. Установлено, что интеллектуализацию объединяет два общих свойства: первое – это объект интеллектуализации (интеллектуальный потенциал), второе – это предмет или результат интеллектуализации (улучшение инновационного продукта). Различие заключается в уровнях, формах, сферах, срезах, что и определяет разнообразие подходов к классификации интеллектуализации. Обоснована структура интеллектуализации предприятия реального сектора экономики в зависимости от видов его деятельности – операционной, финансовой, инвестиционной. Определена нерешенная часть проблемы исследования категории «интеллектуализация предприятий», в частности, определение особенностей интеллектуализации финансовой сферы – протекания процессов интеллектуализации финансовых операций на предприятиях реального сектора экономики, передачи инвестиционных ресурсов от финансового сектора реальному сектору. Требуют дополнительного анализа процессы трансформации инструментов финансирования технологического развития, в том числе «финтех» как инструмент финансового обеспечения и стимулирования интеллектуализации предприятий реального сектора экономики. This article presents a common understanding that intellectualization is the process of increasing the role of the intellect in social and economic processes. The enhancement in the level of intellect is based on raising the share of creative and intellectual work in society, in the economy, at the enterprise, in the production also this comes at the expense of the artificial intelligence in social and economic processes. Intellectualization is seen as a process of increasing the role of intellect, intellectual labor that increases the share of intangible production and product (from material to intellectual) labor. It is a process of increasing the role, application and using of knowledge, innovative information in public life. This is based on generalization of approaches to the definition of the concept of «intellectual», its essence and structure that made it possible to identify similarities and differences in the general understanding, intellectualization of the economy, labor, personnel, enterprise, production, management, etc. The general properties of intelligence are set. It is an object (intellectual potential) and a result (improvement of an innovative product). The differences in approaches are expressed in form, scope, levels of intellectualization and determine the diversity of approaches to its classification. The article defines the structure of the intellectualization of an enterprise in the real economy according to its types of activities: operational, financial and investment. The unsolved part of the problem researching of the category «intellectualization of enterprise» is determined. In particular, these are the characteristics of the intellectualization of the financial sphere of enterprises: the processes of the intellectualization of financial agreements and operations in enterprises in the real sector of the economy, the transfer of investment resources from the financial sector to the real sector. Processes of transformation instruments of financing the technological development require additional analysis, including «fintech» as an instrument of financial security and stimulation of the intellectualization of enterprises of the real sector of economy.