Значення стратегічного управління людськими ресурсами для підприємств морського транспорту - Шайхатдінов, А.З.; Гусаков, С.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті підкреслено, що за останні кілька десятиліть було зафіксовано багато морських аварій, через те, що не вистачає навичок у морських офіцерів контролювати як ресурси, так і кризові явища. Питання управління людськими ресурсами поступово починають розглядатися як основна частина підходу до управління помилками людини. Міжнародна морська організація гостро підняла питання щодо необхідності формування навичок управління людськими ресурсами на борту суден, проте стандарти компетентності та критерії їх оцінки сформовані не повністю. У статті доведено, що більшість організацій визнають: їхні людські ресурси є джерелом конкурентної переваги. Це визнання разом з підвищеною екологічною невизначеністю, посиленням контролю за витратами і посиленням державного регулювання, підвищили стратегічну роль управління людськими ресурсами. Підкреслено, що там, де людські ресурси є джерелом конкурентних переваг організації, їх управління відіграє вирішальну роль у наданні «передового» досвіду в процес стратегічного планування на корпоративному рів¬ні. Планування кадрових ресурсів забезпечує ще один важливий зв'язок з організаційною стратегією, забезпечуючи доступність критичних робіт і додаючи час для вирішення нестачі або надлишку співробітників. Інше стратегічне значення функції людських ресурсів включає сканування навколишнього середовища і конкурентний аналіз з метою доказу ролі і значення стратегічного управління людськими ресурсами для конкурентоспроможності підприємства. Доведено, що людські ресурси підприємства є джерелом конкурентної переваги і запропоновано на рівні розробки стратегії, узгоджувати практику, політику і програми персоналу з організаційною стратегією, щоб бажані ролі і поведінка співробітників підтримували різні стратегії (наприклад, інновації, підвищення якості, зниження витрат). Встановлено значення управління людськими ресурсами при формуванні організаційної стратегії компанії і проаналізована практика стратегічного управління людськими ресурсами передових підприємств. Практичне значення одержаних результатів полягає в доведенні ролі людських ресурсів для стратегічного управління. Як результат, зросла участь управління людськими ресурсами в формуванні стратегії. Рекомендовано використання відповідних складових процедури планування кадрових ресурсів, що дозволяє вирішувати питання з браком людських ресурсів. У статті підкреслено, що ще одним важливим аспектом формулювання стратегії є міжнародна стратегія людських ресурсів, яка вирішує проблему людських ресурсів, пов’язану з переводом їх до штату в результаті міжнародних альянсів. Розгляд практики застосування міжнародних альянсів, дозволило виявити взаємозв'язок між міжнародними стратегіями компаній і плануванням людських ресурсів, оскільки можуть бути серйозні відмінності в підходах до управління людськими ресурсами. Розглянуто чинники, що впливають на рівень інтеграції, які включають галузеві відмінності, зрушення в економічній діяльності, зміну технології та зміну демографії. Нарешті, менеджери з людських ресурсів повинні розвивати особисті навички, необхідні для участі у формулюванні стратегії. В статье подчеркивается, что за последние несколько десятилетий было зафиксировано много морских аварий из-за того, что не хватает навыков у морских офицеров контролировать как ресурсы, так и кризисные явления. Вопросы управления человеческими ресурсами постепенно начинают рассматриваться как основная часть подхода к управлению ошибками человека. Международная морская организация остро под¬няла вопрос о необходимости формирования навыков управления человеческими ресурсами на борту судов, однако стандарты компетентности и критерии их оценки не полностью сформированы. В статье доказано, что большинство организаций признают, что их человеческие ресурсы являются источником конкурентного преимущества. Это признание, вместе с повышенной экологической неопределенностью, усилением контроля за расходами и усилением государственного регулирования, повысили стратегическую роль управления человеческими ресурсами. Подчеркнуто, что там, где человеческие ресурсы являются источником конкурентных преимуществ организации, их управление играет решающую роль в предоставлении «передового» вклада в процесс стратегического планирования на корпоративном уровне. Планирование кадровых ресурсов обеспечивает еще одну важную связь с организационной стратегией, обеспечивая доступность критических работ и добавляя время для решения недостатка или избытка сотрудников. Другое стратегическое значение функции человеческих ресурсов включает сканирование окружающей среды и конкурентный анализ с целью доказательства роли и значения стратегического управления человеческими ресурсами для конкурентоспособности предприятия. Доказано, что человеческие ресурсы предприятия являются источником конкурентного преимущества и предложено на уровне разработки стратегии согласовывать практику, политику и программы персонала с организационной стратегией, чтобы желаемые роли и поведение сотрудников поддерживали различные стратегии (например, инновации, повышение качества, снижение затрат). Установлено значение управления человеческими ресурсами при формировании организационной стратегии компании и проанализирована практика стратегического управления человеческими ресурсами передовых предприятий. Практическое значение исследования заключается в доведении роли человеческих ресурсов для стратегического управления. Как результат, выросло участие управления человеческими ресурсами в формировании стратегии. Рекомендовано использование соответствующих составляющих процедуры планирования кадровых ресурсов, что позволяет решать вопросы с нехваткой человеческих ресурсов. В статье подчеркивается, что еще одним важным аспектом формулирования стратегии является международная стратегия человеческих ресурсов которая решает проблему человеческих ресурсов связанную с переводом их в штат в результате международных альянсов. Рассмотрение практики применения международных альянсов, позволило выявить взаимосвязь между международными стратегиями компаний и планированием человеческих ресурсов, посколь¬ку могут быть серьезные различия в подходах к управлению человеческими ресурсами. Рассмотрены факторы, влияющие на уровень интеграции, включающие отраслевые различия, сдвиги в экономической деятельности, изменение технологии и изменение демографии. Наконец, менеджеры по человеческим ресурсам должны развивать личные навыки, необходимые для участия в формулировке стратегии. The article emphasizes that many maritime accidents have been reported over the last few decades, due to the lack of skills of naval officers to control both resources and crisis. Consideration of human resources management is gradually seen as a core part of the human error management approach. The International Maritime Organization has raised the issue of the need to develop human resource management skills on board ships, but the standards of competence and criteria for their assessment have not been fully established. The article shows that most organizations recognize that their human resources are a source of competitive advantage. This recognition, coupled with increased environmental uncertainty, increased cost control and increased government regulation, have enhanced the strategic role of human resource management. It is emphasized that where human resources are a source of competitive advantage of the organization, their management plays a crucial role in providing "best practices" to the strategic planning process at the corporate level. Personnel planning provides another important link to organizational strategy, making critical work accessible and adding time to addressing staff shortages or redundancies. Another strategic value of the human resources function includes environmental scanning and competitive analysis to prove the role and importance of strategic human resource management for enterprise competitiveness. It has been proven that enterprise human resources are a source of competitive advantage and are proposed at the level of strategy development, aligning staff practices, policies and programs with organizational strategy so that desirable employee roles and behaviors support different strategies (eg innovation, quality improvement, cost reduction). The importance of human resources management in the formation of the organizational strategy of the company is established and the practice of strategic management of human resources of advanced enterprises is analyzed. The practical significance of the results obtained is to prove the role of human resources for strategic management. As a result, the involvement of human resources management in strategy formation has increased. It is recommended to use the appropriate components of the human resources planning procedure to address human resource shortages. The article underlines that another important aspect of strategy formulation is the international human resources strategy, which addresses the human resources issue of transferring them to the state as a result of international alliances. Consideration of the practice of applying international alliances has revealed the relationship between international company strategies and human resource planning, as there may be major differences in approaches to human resource management. Factors affecting the level of integration, which include industry differences, shifts in economic activity, technology change, and changing demographics, are considered. Finally, human resources managers must develop the personal skills necessary to participate in formulating a strategy.