Науково-методичні засади державного регулювання стійкого людиноцентристського розвитку регіонів - Шинкарюк, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
стратегії регіонального розвитку України на період до 2027 року розкриті вихідні положення науково-методичного та інформаційно-статистичного забезпечення державного регулювання людського розвитку в регіонах. Здійснена оцінка такого забезпечення розробки Регіональних стратегій розвитку адміністративних областей на період до 2020 року та Планів заходів з їх реалізації на 2015-2017 рр. та на 2018-2021 рр. згідно нормативних вимог. Розглянуто процеси і процедури впровадження людиноцентристського підходу в державному регулюванні регіонального соціально-економічного розвитку з використанням гармонійних пропорцій «Золотого перетину». Визначено властивості й ознаки державності рішень щодо земельних і первинних природних ресурсів, як базових частин національної скарбниці. Обґрунтовано рекомендації щодо формування остаточного варіанту Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2027 року на основі узгодженості національних завдань Цілей Сталого Розвитку на період до 2030 року та індикаторів Індексу регіонального людського розвитку. В статье в контексте анализа проекта Государственной стратегии регионального развития Украины на период до2027 года раскрыты исходные положения научно-методического и информационно-статистического обеспечения государственного регулирования человеческого развития в регионах. Осуществлена оценка такого обеспечения разработки Региональных стратегий развития административных областей на период до 2020 года и Планов мероприятий по их реализации на 2015-2017 гг. и на 2018-2021 гг. согласно нормативным требованиям. Рассмотрены процессы и процедуры внедрения человекоцентрического подхода в государственном регулировании регионального социально-экономического развития с использованием гармонических пропорций «Золотого сечения». Определены свойства и признаки государственности решений по земельным и первичным природным ресурсам, как базовых частей национального богатства. Обоснованы рекомендации по формированию окончательного варианта Государственной стратегии регионального развития Украины на период до 2027 года на основе согласованности национальных задач Целей Устойчивого Развития на период до 2030 года и индикаторов Индекса регионального человеческого развития. In the context of the analysis of the draft State Strategy for Regional Development of Ukraine for the period until 2027, the article describes the initial provisions of the scientific, methodological and information-statistical support of state regulation of human development in the regions. An assessment was made of such support for the development of Regional strategies for the development of administrative areas for the period up to 2020 and Action Plans for their implementation for 2015-2017 and for 2018-2021. according to regulatory requirements. The processes and procedures for introducing a human-centric approach to state regulation of regional socio-economic development using harmonic proportions of the Golden Section are considered. The properties and signs of statehood of decisions on land and primary natural resources, as the basic parts of national treachery, are determined. Recommendations on the formation of the final version of the State Strategy for Regional Development of Ukraine for the period up to 2027 based on the coordination of the national goals of the Sustainable Development Goals for the period up to 2030 and indicators of the Regional Human Development Index are substantiated.