Українському народу – стабільний планомірностійкий людський розвиток (оцінка стану науково-адміністративного забезпечення). Частина І. Загальна ситуація зі стратегічним плануванням людського розвитку в Україні - Черняк, В.К. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті розкрито конструктивні ідеї, рекомендації і пропозиції щодо становлення та розвитку науково-методичного та інформаційно-адміністративного забезпечення стабільного планомірностійкого регіонального людського розвитку в Україні. Здійснено детальний аналіз публікацій Дискусійного клубу наукових журналів «Вісник економічної науки України» та «Економічний вісник Донбасу» протягом 2014-2020 рр., підготовлених професором В.Ф. Столяровим та докторантом О.В. Шинкарюк. Детально розглянуто концептуальні положення обґрунтування Українського євроінтеграційного проєкту на засадах людиноцентричного підходу під гаслом «Українському народу – планомірний людський розвиток». Рекомендації та пропозиції розробки Національної і Регіональних програм людського розвитку представлені як принципово новий напрям вдосконалення діючої в Україні моделі ринкової економіки на основі покращення її соціальності та державності. Прогнозні розрахунки Індексу регіонального людського розвитку адміністративних областей з використанням Методики його виміру 2012 року інституалізовані в узгодженості з Цілями Розвитку Тисячоліття на період до 2015 року та з Цілями Сталого Розвитку на період до 2030 року. Постановка проблем науково-методичного забезпечення стабільного планомірностійкого людського розвитку в регіонах розкрита в теоретичному, методологічному та інформаційно-методичному й адміністративному аспектах розробки Державної та Регіональної стратегій розвитку на період до 2027 року. Систематизовано етапи становлення адміністративного забезпечення виміру та державного регулювання регіонального людського розвитку. Наведено рекомендації та пропозиції щодо формування остаточного варіанту або доповнень до нього Державної стратегії регіонального розвитку України на 2021-2027 роки. Представлено п'ять дискусійних питань оцінки науково-адміністративного забезпечення стратегічного планування та державного регулювання регіонального людського розвитку в Україні. Запропоновано здійснити розробку Планового Кодексу України та впровадити гармонійні пропорції «Золотого перетину» у співвідношеннях місцевих бюджетів з державним у Зведеному бюджеті України для впровадження бюджетного федералізму з метою покращення фінансової автономії адміністративних областей унітарної держави. В статье раскрыты конструктивные идеи, рекомендации и предложения по становлению и развитию научно-методического и информационно-методического и административного обеспечения стабильного планомерно устойчевого регионального человеческого развития в Украине. Осуществлен детальный анализ публикаций Дискуссионного клуба научных журналов «Вестник экономической науки Украины» и «Экономический вестник Донбасса» в течение 2014-2020 годов, подготовленных профессором В.Ф. Столяровым и О.В. докторантом Шинкарюк Детально рассмотрены концептуальные положения обоснования Украинского евроинтеграционного проекта на принципах человекоцентристского подхода под лозунгом «Украинскому народу – планомерное развитие». Рекомендации и предложения по разработке Национальной и Региональных программ человеческого развития представлены как принципиально новое направление совершенствования действующей в Украине модели рыночной экономики на основе улучшения ее социальности и государственности. Прогнозные расчеты Индекса регионального человеческого развития административных областей с использованием Методики его измерения 2012 года институализованы в согласованности с Целями Развития Тысячелетия на период до 2015 года и Целям Устойчивого Развития на период до 2030 года. Постановка проблем научно-методического обеспечения стабильного планомерно устойчевого человеческого развития в регионах раскрыта в теоретическом, методологическом и информационно-методическом и административном аспектах разработки Государственной и Региональной стратегий развития на период до 2027 года. Систематизированы этапы становления административного обеспечения измерения и государственного регулирования регионального человеческого развития. Приведены рекомендации и предложения по формированию окончательного варианта или дополнений к нему Государственной стратегии регионального развития Украины на 2021-2027 годы. Представлено пять дискуссионных вопросов оценки научно-административного обеспечения стратегического планирования и государственного регулирования регионального человеческого развития в Украине. Предложено осуществить разработку Планового Кодекса Украины и внедрить гармоничные пропорции «Золотого сечения» в соотношениях местных бюджетов с государственным в Сводном бюджете Украины для внедрения бюджетного федерализма с целью улучшения финансовой автономии административных областей унитарного государства. The article reveals constructive ideas, recommendations and proposals for the establishment and development of scientific-methodological and methodological and administrative support of stable planned ustoichivogo regional human development in Ukraine. Carried out a detailed analysis of the publications of the Discussion club scientific journals "Bulletin of economic Sciences of Ukraine" and "Economic Bulletin of Donbass" during the 2014 - 2020рр., prepared by Professor V. F. Stolyarov and Ph. D. students O. V. Shinkaryuk. Details the article considers the conceptual provisions of the justification of the Ukrainian project of European integration on the principles chelovecheskogo approach under the slogan "Ukrainian people – planned development". Recommendations and suggestions for the development of National and Regional programs of human development is presented as a fundamentally new direction of improvement of the existing in Ukraine the market economy on the basis of improving the social and state. The estimates of Index of regional human development in administrative areas using the methodology of its measurement 2012 institualization in coherence with the Millennium Development Goals for the period up to 2015 and Sustainable Development Goals for the period up to 2030. Formulation of problems of scientific and methodological support of stable planned ustoichivogo human development in the regions revealed in the theoretical, methodological and methodological and administrative aspects of the development of State and Regional development strategies for the period up to 2027. Systematic stages of formation of administration of the measurement and state regulation of regional human development. Recommendations and suggestions for shaping the final version or amendments of the State strategy of regional development of Ukraine in 2021-2027. Submitted 5 five discussion questions for evaluation of scientific and administrative support for the strategic planning and state regulation of regional human development in Ukraine. Proposed to develop a Planned code of Ukraine and introduce the harmonious proportions of the Golden section in the ratio of local budgets in the Consolidated state budget of Ukraine for the implementation of fiscal federalism with the aim of improving the financial autonomy of the administrative regions of a unitary state.