Радиационные эффекты в пучках заряженных частиц, движущихся в периодических полях - Огнивенко, В.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Исследовано влияние радиационных эффектов на релаксацию пучков заряженных частиц, движущихся в периодических полях. Получены коэффициенты диффузии частиц в пространстве импульсов, выраженные через силу парного взаимодействия частиц. Учтено кулоновское взаимодействие отдельных частиц и взаимодействие через их некогерентные поля излучения. Обсуждаются условия реализации процесса самопроизвольного усиления спонтанного излучения в ультракоротковолновых лазерах на свободных электронах. Досліджено вплив радіаційних ефектів на релаксацію пучків заряджених частинок, що рухаються в періодичних полях. Отримано загальні формули для коефіцієнтів дифузії частинок у просторі імпульсів, що виражені через силу парної взаємодії частинок. Враховано кулонівську взаємодію окремих частинок та взаємодію через їх некогерентні поля випромінювання. Обговорюються умови реалізації процесу самочинного посилення спонтанного випромінювання в ультракороткохвильових лазерах на вільних електронах. Influence of radiation effects on the relaxation of the charged particles beams, moving in the periodic fields is investigated. The general formulas for the diffusion coefficients in momentum space expressed in term of force of pair particles interaction are derived. Both Coulomb interaction of individual particles and interaction via its incoherent radiation fields are taken into account. The conditions of realization of intense self-amplified spontaneous emission in the ultrashort-wavelength free-electron lasers are considered.