Імунологічні реакції щурів на трансплантацію мікроінкапсульованої тканини щитоподібної залози людини - Пастер, І.П.; Баранова, Л.А.; Дмитруха, Н.М.; Лагутіна, О.С. (Доповіді НАН України, 2020)
Одним з методів лікування гіпофункцій ендокринних залоз є трансплантація відповідних тканин або клітин, які мікроінкапсульовані в альгінатні капсули. У роботі наведено результати дослідження безпечності
методу за імунологічними показниками. Мікроінкапсуляцію і трансплантацію тканини щитоподібної
залози людини щурам внутрішньоочеревно, а також імунологічні дослідження проводили за стандартними методами. Встановлені вірогідні зміни кількості лейкоцитів і моноцитів, бактерицидної активності
нейтрофілів крові, титру комплементу, значення МТТ
тесту для перитонеальних макрофагів, а також
фагоцитарної активності нейтрофілів крові і кількості макрофагів у перитонеальному ексудаті. Одержані
дані свідчать про необхідність додаткового очищення комерційного біополімеру перед його застосуванням
в експериментах на тваринах. One of the methods for treating the endocrine gland hypofunction is a transplantation of appropriate tissues
or cells that are microencapsulated in alginate capsules. The aim of the work was to investigate the safety of
the method for immunological parameters. Microencapsulation and transplantation of human thyroid gland
tissue in rats intraperitoneally, as well as immunological studies, were carried out according to standard methods.
Reliable changes in the number of leukocytes and monocytes, the bactericidal activity of blood neutrophils,
complement titer, the MTT test value of peritoneal macrophages, as well as the phagocytic activity of
blood neutrophils and the number of macrophages in peritoneal exudate are established. These data indicate the
need for the additional purification of a commercial biopolymer before its use in animal experiments. Одним из методов лечения гипофункций эндокринных желёз является трансплантация соответствующих тканей или клеток, которые микроинкапсулированы в альгинатные капсулы. В работе приведены
результаты исследования безопасности метода по иммунологическим показателям. Микроинкапсуляцию
и трансплантацию ткани щитовидной железы человека крысам внутрибрюшинно, а также иммунологические исследования проводили по стандартным методам. Установлены достоверные изменения количества лейкоцитов и моноцитов, бактерицидной активности нейтрофилов крови, титра комплемента, значения МТТ
теста для перитонеальных макрофагов, а также фагоцитарной активности нейтрофилов крови
и количества макрофагов в перитонеальном эксудате. Полученные данные свидетельствуют о необходимости дополнительного очищения коммерческого биополимера перед его применением в экспериментах
на животных.