Процес вивільнення активної речовини з модельної композитної системи на основі чорного чаю та кремнеземів - Клименко, Н.Ю.; Крупська, Т.В.; Туров, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Досліджено композитні системи на основі гідрофільного та суміші гідрофільного і гідрофобного кремнеземів з різною насипною густиною (45, 175, 300 г/л) та чорного чаю. Встановлено, що зі збільшенням концентрації чаю оптична густина розчину лінійно зростає. Показано, що компоненти чаю можуть адсорбуватись на гідрофільному кремнеземі в кількості, що не перевищує 0,002 г/г. Визначено, що створені
композитні системи мають дві стадії вивільнення активних речовин — швидку та повільну, що обумовлює їх
пролонговану дію. Завдяки взаємодії частинок кремнезему та целюлозної матриці лікарських рослин процесом десорбції можна керувати в широких межах, змінюючи фізико-хімічні параметри цього процесу, насипну густину композитних систем та використовуючи додатки гідрофобного кремнезему. Встановлено ефект реадсорбції біологічно активних речовин у міжчастинкових зазорах композитної системи. Зроблено припущення, що цей ефект можна застосовувати для створення нового покоління композитних систем, придатних для лікування різних типів захворювань. Composite systems based on hydrophilic silica and a mixture of hydrophilic and hydrophobic silica with different
bulk densities (45, 175, 300 g/l) and black tea are investigated. It is found that, with increasing the tea
concentration, the optical density of a solution increases linearly. It is shown that tea components can be adsorbed
on hydrophilic silica in an amount not exceeding 0.002 g/g. It is determined that the formed composite
systems have two stages of release of active substances (fast and slow ones), which conditionates their prolonged
action. Due to the interaction of silica particles and the cellulosic matrix of medicinal plants, it is possible to
control and to widely regulate the desorption process, by changing the physicochemical
parameters of the desorption
process and the bulk density of composite systems and by using hydrophobic silica additives. The effect
of readsorption of biologically active substances in interparticle gaps of the composite system is found. It has
been suggested that this effect can be used to create composite systems of a new generation suitable for the treatment
of various diseases. Исследованы композитные системы на основе гидрофильного и смеси гидрофильного и гидрофобного
кремнеземов с разной насыпной плотностью (45, 175, 300 г/л) и черного чая. Установлено, что с увеличением концентрации чая оптическая плотность раствора линейно возрастает. Показано, что компоненты
чая могут адсорбироваться на гидрофильном кремнеземе в количестве, не превышающем 0,002 г/г.
Определено, что созданные композитные системы имеют две стадии высвобождения активных веществ —
быструю и медленную, что обусловливает их пролонгирующее действие. Благодаря взаимодействию частиц кремнезема и целлюлозной матрицы лекарственных растений процессом десорбции можно управлять в широких пределах, изменяя физико-химические параметры этого процесса, насыпную плотность
композитных систем и используя приложения гидрофобного кремнезема. Установлен эффект реадсорбции биологически активных веществ в межчастичных зазорах композитной системы. Сделано предположение, что этот эффект можно использовать при создании нового поколения композитных систем, пригодных для лечения различных типов заболеваний.