Estimation of radiation risks under photonuclear production of 67Cu and 99Mo isotopes - Ayzatskiy, M.I.; Dovbnya, A.N.; Tenishev, A.Eh.; Torgovkin, A.V.; Uvarov, V.L.; Shevchenko, V.A.; Shramenko, B.I.; Ehst, D. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
The activated bremsstrahlung converter and isotopic target are the main sources of radiation hazard in the isotope production at electron accelerators. In experiments at the NSC KIPT accelerators KUT-30 and LU-40m, intended to produce 99Mo and 67Cu isotopes in the targets based on natural Mo and Zn, the output devices were exposed to radiation. Induced activities of the tantalum converter, of targets and cooling water were measured. The exposure dose rates provided by each element and the activity decrease after the exposure were determined. Основными источниками радиационной опасности при производстве изотопов на ускорителе электронов являются активированные конвертер тормозного излучения и изотопная мишень. На ускорителях КУТ-30 и ЛУ-40М ННЦ ХФТИ проведено облучение экспериментальных выходных устройств для получения изотопов 99Мо и 67Сu в мишенях на основе природных Мо и Zn. Исследована наведенная активность конвертера из тантала, мишеней и охлаждающей воды. Определена мощность экспозиционной дозы, создаваемая каждым элементом, а также скорость ее снижения после облучения. Основними джерелами радіаційної небезпеки при виробництві ізотопів на прискорювачі електронів є активовані конвертер гальмівного випромінювання та ізотопна мішень. На прискорювачах КУТ-30 і ЛУ-40M ННЦ ХФТІ проведено опромінювання експериментальних вихідних пристроїв для отримання ізотопів 99Мо і 67Сu в мішенях на основі природних Мо і Zn. Досліджена наведена активність конвертера з танталу, мішеней і води, що охолоджує. Визначена потужність експозиційної дози, що створюється кожним елементом, а також швидкість її зниження після опромінення.