Infrared blocking materials - Tsybrii, Z.F.; Sizov, F.F.; Golenkov, A.G. (Доповіді НАН України, 2020)
AlN thin films on the flexible polymeric Teflon and Mylar substrates show characteristics of efficient infrared (IR)
blocking filters (IR “stealth”). They can suppress heat flows from the warm parts of objects (T ~ 300÷500 K) and
block IR radiation from them, but are transparent in visible, microwave, and THz spectral regions in contrast to
special paints that demonstrate a relatively high emissivity in the IR spectral range Тонкі плівки AlN на гнучких полімерних підкладках тефлону та майла у характеризуються властивостями ефективних інфрачервоних (ІЧ) блокуючих фільтрів. Вони можуть придушувати теплові потоки
від гарячих частин об'єктів (T ~ 300ч500 K) і блокувати ІЧ випромінювання від них, але є прозорими у
видимому, мікрохвильовому та ТГц спектральних діапазонах на відміну від спеціальних фарб, що демонструють відносно високу випромінювальну здатність в ІЧ області спектра. Тонкие пленки AlN на гибких полимерных подложках тефлона и майлара характеризуются свойствами
эффективных инфракрасных (ИК) блокирующих фильтров. Они могут подавлять тепловые потоки от
нагретых частей объектов (T ~ 300ч500 K) и блокировать ИК излучение от них, но являются прозрачными
в видимом, микроволновом и ТГц спектральных диапазонах в отличии от специальных красок, которые
демонстрируют относительно высокую излучательную способность в ИК области спектра.