Активація МАРК в мононуклеарах крові людини при діабеті 1-го та 2-го типу - Пушкарьов, В.В.; Соколова, Л.К.; Ковзун, О.І.; Червякова, С.А.; Вацеба, Т.С.; Пушкарьов, В.М.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2020)
До складу мононуклеарних клітин периферичної крові (PBМC) в основному входять моноцити і лімфоцити,
які беруть участь в розвитку цукрового діабету та інших аутоімунних захворювань. Ret/Ras/Raf/MEK/
ERK (мітогенактивовані протеїнкінази, МАРК) є сигнальним каскадом, який контролює такі клітинні
процеси, як проліферація, виживання, ангіогенез, ріст і рухливість клітин. Досліджено активацію в PBМC
головної ефекторної протеїнкінази цього каскаду — ERK1/2. Для визначення кількості фосфо-ERK1/2 використовували набори для імуноферментного аналізу.
Показано, що активації ЕRК1/2 у РВМС хворих на діабет 2-го типу не спостерігається, тоді як у хворих
на діабет 1-го типу чи аутоімунний тиреоїдит вона істотно зростає. Однак у хворих на діабет 1-го типу
з аутоімунним тиреоїдитом активація ЕRК1/2 у РВМС знижується до контрольного рівня, що можна пояснити конкуренцією між двома аутоімунними процесами за спільні сигнальні шляхи. Обговорюється роль
МАРК-каскаду в патогенезі аутоімунних захворювань. The peripheral blood mononuclear cells (PBMC) mainly includes monocytes and lymphocytes involved in the
development of diabetes mellitus and other autoimmune diseases. Ret/Ras/Raf/MEK/ERK (mitogen-activated
protein kinases, MAPK) is a signaling cascade that controls cellular processes such as proliferation, survival,
angiogenesis, cell growth, and motility. The aim of the work was to study the activation in PBMC of the main
effector protein kinase of this cascade — ЕRК1/2. Enzyme-linked immunosorbent assay kits were used to determine
the amount of phospho-ЕRК1/2.
It is shown that activation of ЕRК1/2 in PBMC of patients with type 2 diabetes is not observed, while
it increased significantly in pa tients with type 1 diabetes or autoimmune thyroiditis. However, in patients
with type 1 diabetes with autoimmune thyroiditis, the activation of ЕRК1/2 in PBMC decreases to a control
level, which can be explained by the competition between the two autoimmune processes for common signaling
pathways. The role of the MAPK cascade in the pathogenesis of autoimmune diseases is discussed. В состав мононуклеарных клеток периферической крови (PBМC) в основном входят моноциты и лимфоциты, участвующие в развитии сахарного диабета и других аутоиммунных заболеваний. Ret/Ras/Raf/
MEK/ERK (митогенактивируемые протеинкиназы, МАРК) является сигнальным каскадом, который
контролирует такие клеточные процессы, как пролиферация, выживание, ангиогенез, рост и подвижность
клеток. Исследована активация в PBМC главной эффекторной протеинкиназы этого каскада — ERK1/2.
Для определения количества фосфо-ERK1/2 использовали наборы для иммуноферментного анализа.
Показано, что активации ЕRК1/2 в РВМС больных диабетом 2-го типа не наблюдается, тогда как у
больных диабетом 1-го типа или аутоиммунным тиреоидитом она существенно возрастает. Однако у больных диабетом 1-го типа с аутоиммунным тиреоидитом активация ЕRК1/2 в РВМС снижается до контрольного уровня, что можно объяснить конкуренцией между двумя аутоиммунными процессами за общие сигнальные пути. Обсуждается роль МАРК-каскада в патогенезе аутоиммунных заболеваний.