Індивідуальні особливості радіаційно-індукованої геномної нестабільності у хворих на гліобластому - Земскова, О.В.; Главацький, О.Я.; Курінний, Д.А.; Демченко, О.М.; Рушковський, С.Р. (Доповіді НАН України, 2020)
Методом електрофорезу окремих клітин (сomet assay) в нейтральних умовах досліджено особливості індивідуальної радіаційно-індукованої нестабільності геному хворих на гліобластому. Встановлено, що в культурі лімфоцитів периферичної крові у двох осіб з патоморфологічно верифікованою гліобластомою (пацієнти № 1 та № 3) відсоток “комет” з високим рівнем пошкоджень достовірно перевищував показники в культурах лімфоцитів крові осіб з групи порівняння. Після опромінення культур лімфоцитів у дозі 1,0 Гр частота клітин з високим показником розривів ДНК зросла в культурах лімфоцитів двох пацієнтів (№ 2 та № 3) і знизилась у одного пацієнта (№ 1). Частотний аналіз розподілу “комет” за значеннями рівня пошкоджень ДНК показав наявність у неопромінених культурах лімфоцитів пацієнтів № 2 та № 3 значного пулу клітин, які зупинили поділ на S стадії клітинного циклу. Після опромінення частота таких клітин у пацієнта № 3 значно зменшилась. Відмічено, що апоптична активність у культурах лімфоцитів нейроонкологічних хворих була достовірно вища, ніж у культурах умовно здорових волонтерів. Using the method of Comet assay under neutral conditions, the features of individual radiation-induced genome instability in patients with glioblastoma was studied. It was found that, in the culture of peripheral blood lymphocytes of two patients with pathomorphologically verified glioblastoma (patients No. 1 and No. 3), the frequency of comets with a high level of DNA damage significantly exceeded the values in the cultures of blood lymphocytes of the comparison group. After irradiation in a dose of 1.0 Gy, the frequency of cells with a high DNA damage rate was increased in lymphocyte cultures of patients No. 2 and No. 3 and decreased in patient No. 1. Frequency analysis of the distribution of individual “comets” depending on their levels of DNA damage revealed the presence of a significant pool of cells in the lymphocyte cultures of patients No. 2 and No. 3 which stopped division at the S stage of the cell cycle. After the irradiation, the frequency of such cells in patient No. 3 decreased significantly. It was noted that apoptotic activity in cultures of lymphocytes of neuro-oncological patients was significantly higher than in cultures of conditionally healthy volunteers. Методом электрофореза отдельных клеток (сomet assay) в нейтральных условиях исследовали особенности индивидуальной радиационно-индуцированной нестабильности генома больных глиобластомой. Установлено, что в культуре лимфоцитов периферической крови у двух человек с патоморфологически верифицированной глиобластомой (пациенты № 1 и № 3) доля “комет” с высоким уровнем повреждений достоверно превышала показатели, полученные в культурах лимфоцитов крови лиц из группы сравнения. После облучения культур лимфоцитов в дозе 1,0 Гр частота клеток с высоким показателем разрывов ДНК возросла в культурах лимфоцитов двух пациентов (№ 2 и № 3) и снизилась у одного пациента (№ 1). Частотный анализ распределения “комет” по значениям уровня повреждений ДНК показал наличие в необлученных культурах лимфоцитов пациентов № 2 и № 3 значительного пула клеток, которые остановили деление на S стадии клеточного цикла. После облучения частота таких клеток у пациента № 3 значительно уменьшилась. Отмечено, что апоптическая активность в культурах лимфоцитов нейроонкологических больных была достоверно выше, чем в культурах условно здоровых добровольцев.