Сфера праці та зайнятість в умовах цифрової трансформації: пріоритети для України в контексті глобальних трендів і становлення індустрії 4.0 - Панькова, О.В.; Іщенко, О.В.; Касперович, О.Ю. (Економіка промисловості, 2020)
Питання цифровізації економіки і суспільства входять до порядку денного міжнародних спільнот та організацій, національних урядів, глобальних корпорацій, а також визначають мейнстрим сучасних наукових досліджень. Особлива увага приділяється проблемам сутнісних змін у сфері праці та зайнятості в результаті впливу глобальних трендів сучасності на цю сферу, їх наслідків для національних економік, зокрема для України.Мета статті полягає у визначенні місця України в системі ключових чинників, що впливають на розвиток сфери праці та зайнятості в умовах цифрової трансформації та переходу до Індустрії 4.0, а також в обґрунтуванні відповідних пріоритетів державної політики щодо розвитку цієї сфери в Україні.Розкрито основні глобальні тренди, що визначають ключові тенденції у сфері праці та зайнятості в умовах цифрової трансформації. Виявлено, що більш суттєвими є не стільки зміни зайнятості (автоматизація та подальший стрибок безробіття), скільки переміщення робочої сили між секторами економіки, трансформація змісту праці навіть у традиційних професіях. Це безпосередньо впливає на динаміку попиту на кваліфікаційні компетенції працівників. У даному контексті становище України ускладнюється тим, що вона включена до процесів міжнародного виробництва й обміну на основі асиметричної моделі, яка зумовлює периферійний статус національної економіки.Оцінку готовності та спроможності країни, українського ринку праці та зайнятості до викликів цифрового розвитку здійснено на підґрунті визначення позицій України у провідних міжнародних рейтингах щодо вимірювання передумов глобальної цифрової конкурентоспроможності. Встановлено наявну та потенційну відповідність національного людського і трудового потенціалу змінам у сфері праці в умовах переходу до Індустрії 4.0.Обґрунтовано пріоритети державної політики у сфері праці та зайнятості в умовах цифрової трансформації в Україні, зокрема відносно розробки та впровадження системи заходів щодо попередження ризиків і використання можливостей у даній сфері. Вопросы цифровизации экономики и общества входят в повестку дня международных сообществ и организаций, национальных правительств, глобальных корпораций, а также определяют мейнстрим современных научных исследований. Особое внимание уделяется проблемам сущностных изменений в сфере труда и занятости в результате влияния глобальных трендов современности на эту сферу, их последствий для национальных экономик, в частности для Украины.Цель статьи заключается в определении места Украины в системе ключевых факторов, влияющих на развитие сферы труда и занятости в условиях цифровой трансформации и перехода к Индустрии 4.0, а также в обосновании соответствующих приоритетов государственной политики по развитию этой сферы в Украине.Раскрыты основные глобальные тренды, определяющие ключевые тенденции в сфере труда и занятости в условиях цифровой трансформации. Выявлено, что более существенными являются изменения не столько занятости (автоматизация и дальнейший скачок безработицы), сколько перемещения рабочей силы между секторами экономики, трансформация содержания труда даже в традиционных профессиях. Это непосредственно влияет на динамику спроса на квалификационные компетенции работников. В данном контексте положение Украины осложняется тем, что она включена в процессы международного производства и обмена на основе асимметричной модели, обусловливающей периферийный статус национальной экономики.Оценка готовности и способности страны, украинского рынка труда и занятости к ответу на вызовы цифрового развития осуществлена на основе определения позиций Украины в ведущих международных рейтингах по измерению предпосылок глобальной цифровой конкурентоспособности. Определено имеющееся и потенциальное соответствие национального человеческого и трудового потенциала изменениям в сфере труда в условиях перехода к Индустрии 4.0.Обоснованы приоритеты государственной политики в сфере труда и занятости в условиях цифровой трансформации в Украине, в частности относительно разработки и внедрения системы мер по предупреждению рисков и использования возможностей в данной сфере. Digitalization of the economy and society is now on the agenda of international communities and organizations, national governments, global corporations. This process also defines the mainstream of modern economic researches. Particular attention is paid to the problems,connected with significant changes in the field of labour and employment as a result of the impact of global trends in this area, to their consequences for national economies, including Ukrainian economy.The main objective of this paper is to locate Ukraine in the system of key factors, influencing the development of labour and employment in the digital transformation and transition to Industry 4.0, as well as to substantiate the relevant priorities of state policy for development in Ukraine.Some main global trends that form key issues in the field of labour and employment in the context of digital transformation are revealed. It was found that more significant changes are not so much the ones, that advert employment itself (automation and further jump of an unemployment rate), as the movement of labour force between sectors of the economy and the transformation of labour specifics, even in traditional professions. All the abovementioned directly and strongly affects the dynamics of demand for skills. In this context, position of Ukraine is rather complicated, regarding that the country is involved into the processes of international production and exchange asymmetrically. This fact determines the peripheral status of the national economy.The assessment of the readiness and capacity of the country and the Ukrainian system of labour and employment to meet challenges of the digital development was carried out on the basis of defining Ukraine's position in the leading international rankings for measuring the preconditions of global digital competitiveness. This allowed to determine the existing and potential compliance of national human and labour potential with changes and trends in the field of labour and employment in the context of the Industry 4.0 formation.The analysis allowed to substantiate the main priorities of state policy in the field of labour and employment of digital transformation, with the main focus on the development and implementation of a system of measures, aimed at preventing risks and opportunities’ use in the field of labour and employment in the context of digital transformation in Ukraine.