Реакции алкилирования 1-дитиoкарбоксибензимидазолов - Петко, К.И.; Шашенко, И.C.; Нишенко, Р.H. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Исследованы реакции алкилирования 1-дитиокарбоксибензимидазола различными алкилгалогенидами.
Показана обратимость взаимодействия бензимидазолил-натрия с сероуглеродом. Проведено алкилирование
1-метилдитиoкарбокси-производных бензимидазола и 2-метилбензимидазола. Cинтезирован первый краситель
с метилдитиокарбокси-группой у атома азота. Досліджено реакції алкілування 1-дитіокарбоксибензімідазолу різними алкілгалогенідами. Показано зворотність взаємодії бензімідазоліл-натрію з сірковуглецем. Проведено алкілування 1-метилдітіокарбокси-похідних бензімідазолу та 2-метилбензімідазолу. Синтезовано перший барвник з дитіокарбоксилатною групою біля атомa нітрогену. The alkylation reactions of 1-dithiocarboxybenzimidazoles with different alkylhalogenides were investigated. The equilibrium of interaction between benzimidazolyl-sodium and carbon disulfide was shown. The alkylation of 1-methyldithiocarboxy derivatives of benzimidazole was studied. The first dye with methyldithiocarboxy group near nitrogen atom was obtained.