Дослідження комплексоутворення заліза (II) з оксіетилідендифосфоновою кислотою - Шовкова, Г.В.; Трунова, О.К.; Василюк, С.Л.; Мельник, О.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Методом електронної спектроскопії досліджено комплексоутворення заліза (II) з оксіетилідендифосфоновою кислотою (hedp) при співвідношенні компонентів 1:1, 1:2, СFe(II) =10–2 моль/л (рН 0.5—8.0). За
результатами вивчення комплексоутворення в системі Fe(II)—hedp у залежності від рН розчину встановлено утворення комплексних форм різного протонного складу, розраховано константи стійкості утворених комплексів. Показано, що у вищих комплексах Fe(HnL)2 (n=3—1) різке збільшення констант стійкості порівняно з монокомплексами FeHnL пов’язане з утворенням додаткових хелатних циклів за рахунок
утворення звя’зків йона заліза (ІІ) як з депротонованими фосфоновими групами, так і з атомами кисню
гідроксогруп обох молекул ліганду. Методом электронной спектроскопии исследовано комплексообразование железа (II) с оксиэтилидендифосфоновой кислотой (hedp) с соотношением
компонентов 1:1, 1:2, СFe(II) = 10–2 моль/л (рН 0.5—8.0).
По результатам исследования комплексообразования в
системе в зависимости от рН раствора установлено образование комплексных форм различного протонного состава, рассчитаны константы устойчивости образованных комплексов. Показано, что в выcших комплексах
Fe(HnL)2 (n = 3—1) резкое увеличение констант устойчивости в сравнении с монокомплексами FeHnL связано
с образованием дополнительных хелатных циклов за
счет образования связи иона железа (ІІ) как с депротонированными фосфоновыми группами, так и с атомами
кислорода гидроксогрупп обеих молекул лиганда. The complexation in system Fe(II)—
hedp by method of electronic spectroscopy with a ratio of
components 1:1, 1:2, CFe(II) = 10–2 mol/l (рН 0.5—8.0) was
investigated. Behind results of research complexation in system
Fe (II)—hedp depending on рН a solution the formation
of complex forms of various proton structure was
established. The constants of stability complexes which are
formed had been calculated. It is shown, that in supreme
complexes Fe(HnL)2 (n = 3—1) the sharp increase in constants
of stability in comparison with monocomplexes FeHnL
is connected to formation of additional chelate cycles due
to interaction with atom of oxygen of hydroxyl group.