Поведінка трифториду лантану в розплавах фторидів натрію, літію та цирконію - Файдюк, Н.В.; Савчук, Р.М.; Омельчук, А.О. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Диференційно-термічним (ДТА) та рентгенофазовим (РФА) методами аналізу, а також ІЧ-спектроскопії досліджено хімічну поведінку трифториду лантану в бінарних системах складу (% мол.) NaF(0.39)—LiF(0.61) та LiF(0.50)—ZrF4(0.50). Встановлено, що із збільшенням концентрації LaF3 температура плавлення досліджуваної суміші підвищується і наближається до температури плавлення чистого трифториду РЗЕ. Виявлено утворення сполуки складу NaLаF4. Фторид літію з трифторидом лантану не взаємодіє. Встановлено, що суміш складу (% мол.): NaF(0.43)—LiF(0.42)—LaF3(0.15) відповідає евтектиці і має температуру плавлення приблизно 580—590 °С, що узгоджується з результатами модельних розрахунків. Дифференциально-термическим (ДТА) и рентгенофазовым (РФА) методами анализа, а также ИК-спектроскопии исследовано химическое поведение трифторида лантана в бинарных системах состава (% мол.) NaF(0.39)—LiF(0.61) и LiF(0.50)—ZrF 4(0.50). Установлено, что с увеличением концентрации LaF3 температура плавления смеси возрастает и приближается к температуре плавления чистого трифторида РЗЭ. Зафиксировано образование соединения состава NaLаF4. Фторид лития с трифторидом лантана не взаимодействует. Установлено, что смесь состава (% мол.) NaF(0.43) —LiF(0.42)—LaF 3(0.15) отвечает эвтектике и имеет температуру плавления приблизительно 580—590 °С, которая соответствует результатам модельных расчетов. The chemical behavior of lanthanum trifluoride in binary systems of the compositions (% mol.): NaF(0.39)—LiF(0.61) and LiF(0.50)—ZrF 4(0.50) has been studied by differential thermal (DTA) and X-ray phase analysis (XPA), and IR spectroscopy. It has been found that the melting temperature of mixture increases with increasing LaF3 concentration and approaches the melting temperature of pure RE trifluoride. The formation of NaLaF4 compound has been established. Lithium fluoride does hot interact with lanthanum trifluoride. It has been found that the mixture of the composition (% mol.) NaF(0.43)—LiF(0.42)—LaF3(0.15) corresponds of eutectic and has a melting temperature of ~580—590 °C, which agrees with the results of model calculation.