Ліпна кераміка з о. Березані VII—VI ст. до н. е. - Дзис-Райко, Г.О. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1959)
З поселень так званого ранньоскіфського часу, відкритих в Нижньому Побужжі, селище на о. Березані найранніше Воно добре датується архаїчною грецькою керамікою VII—VI ст. ст. до н. е. В історичній літературі цей час пов’язується з проникненням в Північне Причорномор’я скіфів, витисненням ними кіммерійців і початком складання гак званої скіфської культури. З іншого боку, на цей же час припадає і початок грецької колонізації Північного Причорномор’я. На сьогоднішній день археологам та історикам ще дуже мало відомо про життя та історію кіммерійських племен. Детальне і всебічне вивчення такого раннього пам’ятника, як поселення на о. Березані, допомогло б внести ряд нових даних для розкриття цих питань.