Одностадийный синтез этилацетата из этанола на катализаторе Cu/ZnO—ZrO2—Al2O3 - Шаранда, М.Е.; Прудиус, С.В.; Брей, В.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Изучен прямой синтез этилацетата из этанола на катализаторе Cu/ZnO—ZrO2—Al2O3 с различным содержанием меди. Найдено, что оптимальное содержание меди в катализаторе составляет 50—45% моль. Показано,
что получение этилацетата с высокой селективностью (99 %) и производительностью (9 ммоль/гкатч) достигается в условиях, при которых на катализаторе не создается избыток ацетальдегида, а конверсия этанола
находится на уровне 10—15% ниже равновесного значения. Вивчено прямий синтез етилацетату з
етанолу на каталізаторі Cu/ZnO–ZrO2–Al2O3 з різним
вмістом міді. Знайдено, що оптимальний вміст міді в
каталізаторі складає 50—45% мол. Показано, що одержання етилацетату з високою селективністю (99 %) та
продуктивністю (9 ммоль/гкатч) досягається в умовах, коли на каталізаторі не утворюється надлишок ацетальдегіду, а конверсія етанолу знаходиться на рівні
10—15% нижче за рівноважне значення. Direct synthesis of ethylacetate from
ethanol over a Cu/ZnO—ZrO2—Al2O3 catalyst with different
content of copper has been studied. The optimal
Cu content in catalyst was found to be 50—45 % mol.
High selectivity (99 %) and productivity (9 mmol/gcаth) of
ethylacetate obtaining process was achieved when there
was no excess of acetaldehyde formed on the catalyst, and
the conversion of ethanol was 10—15 % below of equilibrium
value.