"…Різниця між малоросами і росіянами дуже різка" (історико-краєзнавчі нотатки Володимира Вернадського) (Вісник НАН України, 2020)
Редакція журналу «Вісник НАН України» пропонує читачам ознайомитися з маловідомими історико-краєзнавчими записками молодого Володимира Вернадського, які він занотовував під час своєї поїздки до Новомосковського повіту Катеринославської губернії в 1884 і 1885 рр. Автор наводить у них свої спостереження природничого і краєзнавчого характеру, аналізує
історичні процеси і розгортає широку панораму соціально-побутових, психологічних та етнографічних особливостей місцевого населення, звертаючи увагу на відмінності українців, які становили тоді переважну більшість
жителів, та переселених у цей край вихідців з російських губерній. The notes of historical and local lore character of the young V. Vernadsky are the result of his trip to the Novomoskovsk
District of the Ekaterinoslav Governorate in 1884 and 1885. Unique in their character and content, they are characterized
by deep observations. The author presents a broad panorama of Ukrainian people's life, deeply analyzes the processes
that took place among specific groups of the population: ethnosocial, psychological, welfare, ethnographic, etc.
These notes show the changes in the life of a particular region of Ukraine, the example of which reflects the actual
changes in the history of the then Russian-ruled Ukraine.