Участь у роботі редакційних колегій наукових журналів — шлях до підвищення рейтингу видання - Діденко, Ю.В.; Радченко, А.І.; Язвинська, М.В. (Вісник НАН України, 2020)
У статті розглянуто питання, що стосуються залучення вітчизняних науковців до діяльності редколегій іноземних наукових періодичних видань, а також участі іноземних учених у роботі редакційних колегій українських наукових журналів. Очевидно, що така міжнародна співпраця має позитивно впливати на розширення кола авторів і читачів видання, помітність журналу у світовому інформаційному просторі та його рейтинги. Однак проведений аналіз засвідчив наявність певного дисбалансу: до складу редколегій журналів НАН України іноземних науковців входить більше, ніж українських учених до редакційних колегій закордонних видань. Крім того, низька частка статей закордонних авторів в українських виданнях може свідчити про недостатньо активну участь іноземних науковців у роботі академічних видань, тобто про ймовірність їх формального входження до складу редакційних колегій. Отже, в деяких випадках залучення іноземних фахівців є не результатом провадження свідомої редакційної політики, орієнтованої на підвищення рейтингу і наукового впливу видання, а скоріше намаганням задовольнити вимоги атестаційних органів. The article considers issues related to the involvement of Ukrainian scientists in the activities of editorial boards of foreign scientific periodicals, as well as the participation of foreign scientists in the work of editorial boards of Ukrainian scientific journals. It is obvious that such international cooperation should have a positive effect on expanding the circle of authors and readers of a publication, the visibility of a journal in the world information space and its ratings. However, the analysis showed a certain imbalance: there’re more foreign scientists in the editorial boards of journals of the National Academy of Sciences of Ukraine than Ukrainian scientists in the editorial boards of foreign journals. In addition, the low share of articles by foreign authors in Ukrainian periodicals may indicate a lack of active participation of foreign scholars in the work of academic journals, i.e. the likelihood of their formal membership in editorial boards. Thus, in some cases, the involvement of foreign experts is not the result of a conscious editorial policy aimed at increasing the rating and scientific impact of the journal, but rather an attempt to meet the requirements of certification bodies.