Як не допустити глибокої рецесії національної економіки - Борейко, В.І. (Вісник економічної науки України, 2020)
В статті розкрито, що світова та національна економіки розвиваються циклічно, тому Україні необхідно завчасно готуватися до фінансово-економічних криз, які є неминучими. Визначено, що нинішня рецесія національної економіки буде посилена проблемами, пов’язаними з поширенням на терени країни коронавірусної хвороби та запровадженням у зв’язку з цим карантину. Запропоновано органам державної влади запровадити комплекс випереджаючих заходів для недопущення повторення кризової ситуації 2008-2009 років. Обґрунтовано, що дії держави щодо зниження податкового і соціального навантаження, збереження робочих місць та залучення нових інвестицій сприятимуть мінімізації наслідків кризи та разом із виваженою фінансовою політикою підприємств дозволять Україні обмежити фінансово-економічні потрясіння та не допустити глибокої рецесії В статье раскрыто, что мировая и национальная экономики развиваются циклически, поэтому Украине необходимо заблаговременно готовиться к финансово-экономическим кризисам, которые являются неизбежными. Определено, что нынешняя рецессия национальной экономики будет усилена проблемами, связанными с распространением на территорию страны коронавирусной болезни и введением в связи с этим карантина. Предложено органам государственной власти ввести комплекс упреждающих мер по недопущению повторения кризисной ситуации 2008-2009 годов. Обосновано, что действия государства по снижению налоговой и социальной нагрузки, сохранению рабочих мест и привлечению новых инвестиций будут способствовать минимизации последствий кризиса и вместе со взвешенной финансовой политикой предприятий позволят Украине ограничить финансово-экономические потрясения и не допустить глубокой рецессии. The article reveals that the global and national economies are developing cyclically, so Ukraine needs to prepare in advance for the financial and economic crises that are inevitable. It was determined that the current recession of the national economy will be intensified by problems associated with the spread of coronavirus disease into the country and the introduction of quarantine in this regard. It is proposed that state authorities introduce a set of proactive measures to prevent a recurrence of the crisis of 2008–2009. It is grounded that the state’s actions to reduce the tax and social burden, preserve jobs and attract new investments will help minimize the effects of the crisis and, together with a balanced financial policy of enterprises, will allow Ukraine to limit financial and economic shocks and prevent a deep recession.