Зовнішньоекономічна діяльність України: регіональні особливості, тенденції та напрями розвитку - Дятлова, В.В.; Положенцева, К.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті науково обґрунтовано сучасні особливості і тенденції у сфері зовнішньоекономічної діяльності економічних регіонів України за основними показниками. Встановлено, що більшість економічних регіонів є експортоорієнтованими. Однак експортний потенціал не реалізується в повному обсязі – на цей час жоден регіон не досяг рівня базисного 2013 року за абсолютним приростом як з експорту, так й імпорту. Проведено аналіз товарної структури експорту та імпорту за міжнародною класифікацією. Доведено, що в експорті більшості регіонів переважають сировинні товари з невеликою доданою вартістю, а також трудомісткі і ресурсомісткі, а в експорті – готові товари. Запропоновано інструменти механізму розвитку економіки для відновлення статусу України як експортоорієнтованої держави. В статье научно обоснованы современные особенности и тенденции в сфере внешнеэкономической деятельности экономических регионов Украины по основным показателям. Установлено, что большинство экономических регионов является экспортоориентированными. Однако экспортный потенциал не реализуется в полном объеме – в настоящее время ни один регион не достиг уровня базисного 2013 года по абсолютному приросту как по экспорту, так и импорту. Проведен анализ товарной структуры экспорта и импорта по международной классификации. Доказано, что в экспорте большинства регионов преобладают сырьевые товары с небольшой добавленной стоимостью, а также трудоемкие и ресурсоемкие, а в экспорте – готовые товары. Предложены инструменты механизма развития экономики для восстановления статуса Украины как экспортоориентированного государства. The article scientifically substantiates modern peculiarities and trends in the field of foreign economic activity of economic regions of Ukraine according to the main indicators. It has been established that most economic regions are export-oriented. However, the export potential is not fully realized - at present, not a single region has reached the base level of 2013 in terms of absolute growth in both export and import. The analysis of the commodity structure of exports and imports according to the international classification. It has been proven that the export of most regions is dominated by commodities with low added value, as well as labour-intensive and resource-intensive, and finished goods dominate in import. Instruments of the mechanism of economic development are proposed for restoring the status of Ukraine as an export-oriented state.