Структурно-економічні аспекти стратегії реінтеграції Донбасу - Колосов, А.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
Здійснено спробу представити структуру стратегії реінтеграції Донбасу у вигляді трьох взаємозв’язаних процесів: розвитку підконтрольних територій, урегулювання збройного конфлікту та реінтеграції окремих районів Донецької і Луганської областей. Визначено етапи цих процесів, поєднані між собою логікою політико-дипломатичного врегулювання збройного конфлікту в Донбасі. Запропоновано структурування підконтрольних територій Донбасу на чотири субрегіони, які відрізняються специфікою власних проблем розвитку. Згідно з логічною послідовністю і змістом здійснення етапів кожному з них визначено перелік найгостріших проблем, завдань й результатів з їх вирішення з метою соціально-економічного розвитку й покращення гуманітарного середовища для життя мешканців регіону. Показано принцип утворення варіантів виконання завдань етапів, що мають бути враховані в розробці сценаріїв процесу реінтеграції Донбасу. Прийняття запропонованого підходу розробниками державної Стратегії реінтеграції Донбасу допомогло би визначити завдання з негайних структурно-економічних перетворень, які є актуальними вже впродовж наявного стану збройного конфлікту, а визначені найгостріші вузли структурно-економічних проблем підконтрольної території Донбасу можуть бути використані у якості пропозицій до технічного завдання на розробку державної стратегії економічного відновлення підконтрольних територій і реінтеграції Донбасу в цілому. Предпринята попытка представить структуру стратегии реинтеграции Донбасса в виде трех взаимосвязанных процессов: развития подконтрольных территорий, урегулирования вооруженного конфликта и реинтеграции отдельных районов Донецкой и Луганской областей. Определены этапы этих процессов, связанные между собой логикой политико-дипломатического урегулирования вооруженного конфликта в Донбассе. Предложено структурирование подконт¬рольных территорий Донбасса на четыре субрегиона, которые отличаются спецификой собственных проблем развития. Согласно логической последовательности и содержанию осуществления этапов каждому из них определен перечень имеющихся острых проблем, заданий и результатов их решения для социально-экономического развития региона и улучшения гуманитарных условий жизни его жителей. Показан принцип образования вариантов выполнения задач этапов, которые должны быть учтены в разработке сценариев процесса реинтеграции Донбасса. Принятие предложенного подхода разработчиками государственной Стратегии реинтеграции Донбасса помогло бы определить задачи немедленных структурно-экономических преобразований, которые актуальны уже на протяжении существующей стадии вооруженного конфликта, а определенные острые узлы структурно-экономических проблем подконтрольной территории Донбасса могут быть использованы в качестве предложений к техническому заданию на разработку государственной стратегии экономического восстановления подконтрольных территорий и реинтеграции Донбасса в целом. An attempt is been made to present the structure of the Donbass reintegration strategy in the form of three interrelated processes: the development of controlled territories, the settlement of the armed conflict and the reintegration of certain regions of Donetsk and Lugansk regions. The stages of these processes are determined, interconnected by the logic of a politico-diplomatic settlement of the armed conflict in the Donbass. In the article is been proposed the structuring of the controlled territories of Donbass into four subregions, which differ in the specificity of their own development problems. According to the logical sequence and content of the implementation of the stages, each of them is determined by a list of acute problems, tasks and the results of their solution in order to socio-economic development of the region and improve the humanitarian living conditions of its residents. The principle of the formation of options for fulfilling the tasks of the stages should been taken into account in developing scenarios of the Donbass reintegration process is shown. The adoption of the proposed approach by the developers of the State Strategy for the Reintegration of Donbass would help to determine the tasks of immediate structural and economic transformations that are relevant already at the existing stage of the armed conflict. Certain acute nodes of the structural and economic problems of the controlled territory of Donbass can been used as proposals for the terms of reference for the development of the state strategies for the economic recovery of controlled territories and the reintegration of Donbass as a whole.