Еволюція інноваційної моделі Quintuple Helix на прикладі промислових і природних парків України - Петрушенко, М.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
Сталий розвиток неможливий без постійного вдосконалення економічної, соціальної та екологічної діяльності на основі моделювання інновацій. Мета статті полягає в обґрунтуванні економіко-екологічної інноваційної діяльності промислових і природних парків на основі Helix-моделювання в його еволюційному контексті. В рамках запропонованого концептуального підходу розкрита роль регулювання в моделюванні інноваційної діяльності в контексті сталого розвитку: на практиці основна роль – за ринковою саморегуляцією; поєднання державного, ринкового та соціального регулювання є запорукою формування дієвої політики щодо реалізації Цілей сталого розвитку, а саме через: формування рамок і мінімально необхідний контроль за додержанням правил поведінки на ринку інноваційних товарів і послуг. Окрему увагу приділено проєкції Helix-моделювання в площину діяльності парків в його еволюційному контексті: Triplex Helix → Quadruple Helix → Quintuple Helix. Еволюція Helix-моделювання може відбуватися в зворотному напрямі: з одного боку, доцільно поєднувати досвід природокористування (при розвитку екологічної діяльності індустріальних парків), а з іншого – залучати інвестиції в економіку природокористування (при розвитку економічних напрямів діяльності природних парків) у рамках реалізації Цілей сталого розвитку 2030; із визначенням довгострокових проблем природокористування та охорони довкілля в їх інституційному та стратегічному контексті. Поділ на еволюційні етапи є умовним у тому сенсі, що можна провести паралелі між еволюцією концептуальної моделі інноваційної діяльності та становленням концепції сталого розвитку; Helix-модель аналітично супроводжує хід сталого розвитку. Спільним при формуванні економіко-екологічних інновацій у діяльності парків, передусім, експірієнс- та велнес-туризму, визначено інклюзивний підхід. Устойчивое развитие невозможно без постоянного совершенствования экономической, социальной и экологической деятельности на основе моделирования инноваций. Цель статьи состоит в обосновании экономико-экологической инновационной деятельности промышленных и природных парков на основе Helix-моделирования в его эволюционном контексте. В рамках предложенного концептуального подхода раскрыта роль регулирования в моделировании инновационной деятельности в контексте устойчивого развития: сочетание государственного, рыночного и социального регулирования является залогом формирования действенной политики по реализации Целей устойчивого развития, а именно через: формирование рамок и минимально необходимый контроль за соблюдением правил поведения на рынке инновационных товаров и услуг. Особое внимание уделено проекции Helix-моделирования в плоскость деятельности парков в его эволюционном контексте: Triplex Helix → Quadruple Helix → Quintuple Helix. Эволюция Helix-моделирования может происходить в обратном направлении: с одной стороны, целесообразно сочетать опыт природопользования (экологизация индустриальных парков), а с другой – привлекать инвестиции в экономику природопользования (экономизация природных парков) в рамках реализации Целей устойчивого развития 2030; с определением долгосрочных проблем природопользования и охраны окружающей среды в их институциональном и стратегическом контексте. Разделение на эволюционные этапы является условным в том смысле, что можно провести параллели между эволюцией концептуальной модели инновационной деятельности и становлением концепции устойчивого развития; Helix-модель аналитически сопровождает ход устойчивого развития. Общим при формировании экономико-экологических инноваций в деятельности парков, прежде всего, экспириенс- и велнес-туризма, определен инклюзивный подход. Sustainable development is not possible without continuous improvement of economic, social and ecological activities through innovation modeling. The purpose of the article is to substantiate the economic and ecological innovation activity of industrial and natural parks based on Helix-modeling in its evolutionary context. Within the proposed conceptual approach the role of regulation in the modeling of innovation activity in the context of sustainable development is revealed: the combination of state, market and social regulation is the key to formulating effective policies to achieve the Sustainable Development Goals, namely through: the formation of frameworks and the minimum necessary control over the observance of the rules of behavior in the market of innovative goods and services. Particular attention is paid to the projection of Helix modeling into the plane of park activity in its evolutionary context: Triplex Helix → Quadruple Helix → Quintuple Helix. The evolution of Helix-modeling can be in the opposite direction: on the one hand, it is advisable to combine the experience of environmental management (ecologization of industrial parks), and, on the other, to attract investment in the economy of environmental management (economization of natural parks) in the implementation Sustainable Development Goals 2030. The division into evolutionary stages is conditional in the sense that parallels can be drawn between the evolution of the conceptual model of innovation and the conception of sustainable development; Helix-model analytically accompanies the course of sustainable development. The inclusive approach has been defined as a common in the formation of economic and ecological innovations in the activities of parks, first of all, experience and wellness tourism.