Управління ризиками соціальної безпеки як фактору сталого розвитку економіки промисловості - Міхно, І.С.; Коваль, В.В.; Наволокіна, А.С. (Вісник економічної науки України, 2020)
Сучасні умови нестабільності та необхідність постійного коригування стратегій економічного розвитку стали причиною збільшення вірогідності настання непрогнозованих результатів, які можуть негативно вплинути на діяльність підприємства. У зв’язку з цим виникають ситуації, що можуть стать причиною втрат та створення непередбачених небезпек. Соціальна сфера, що складає трудовий потенціал країни, є однією з найменш захищених та схильний до ризику. Діяльність із забезпечення соціальної безпеки є елементом складної системи – державної політики в цілому і такого її сегменту, як забезпечення національної безпеки, що передбачає вироблення заходів і здійснення дій, спрямованих на забезпечення і захист прав особистості, а також соціальних груп. У статті проаналізовано можливі ризики у галузі важкої промисловості, які можуть порушувати соціальну безпеку, надано рекомендації, наведено кількісні методи розрахунку ризиків. Розглянуто сучасні проблеми в промисловості (низька мобільність та велика ціна зміни технологій) та вплив зовнішніх і внутрішніх факторів, що збільшують вірогідність настання негативних та аварійних ситуацій, на результативні економічні показники. Проаналізовано сучасний стан соціальної безпеки в Україні та визначено стимули для розвитку та впровадження більш безпечних технологічних систем і зменшення ризиків у галузі промисловості.
Розкрито, що залучення інвестицій у галузь сприятиме збільшенню товарного ряду, покращенню якості продукції та умов праці, прозоре використання коштів може значно зменшити ризики через зміну технологій та здешевлення продукції, що виготовляється, а збільшення заробітної плати та соціальних гарантій позитивно відобразиться на збереженні трудового потенціалу країни. Современные условия нестабильности и необходимость постоянной корректировки стратегий экономического развития стали причиной увеличения вероятности наступления непрогнозируемых результатов, которые могут негативно повлиять на деятельность предприятия. В связи с этим возникают ситуации, которые могут стать причиной потерь и создания непредвиденных опасностей. Социальная сфера, составляющая трудовой потенциал страны, является одной из наименее защищенных и склонна к риску. Деятельность по обеспечению социальной безопасности является элементом сложной системы – государственной политики в целом и такого ее сегмента, как обеспечение национальной безопасности, предполагает выработку мер и осуществление действий, направленных на обеспечение и защиту прав личности, а также социальных групп. В статье проанализированы возможные риски в отрасли тяжелой промышленности, которые могут нарушить социальную безопасность, даны рекомендации, приведены количественные методы расчета рисков. Рассмотрены современные проблемы в промышленности (низкая мобильность и большая цена смены технологий) и влияние внешних и внутренних факторов, увеличивающих вероятность наступления негативных и аварийных ситуаций, на результативные экономические показатели. Проанализировано современное состояние социальной безопасности в Украине и определены стимулы для развития и внедрения более безопасных технологических систем и уменьшения рисков в области промышленности.
Раскрыто, что привлечение инвестиций в отрасль, будет способствовать увеличению товарного ряда, улучшению качества продукции и условий труда, прозрачное использование средств может значительно уменьшить риски от изменения технологий и удешевления изготавливаемой продукции, а увеличение заработной платы и социальных гарантий положительно отразится на сохранении трудового потенциала страны. The current conditions of instability and the need for constant adjustment of economic development strategies have led to an increase in the likelihood of unpredictable results that can adversely affect the enterprise. In this regard, situations arise that can cause losses and create unforeseen dangers. The social sphere, constitutes the country's labor potential in Ukraine, is one of the least protected and prone to risk. Activities to ensure social security is an element of a complex system - state policy as a whole and its segment such as ensuring national security, involves the development of measures and the implementation of actions aimed at ensuring and protecting the rights of individuals and social groups. The article analyzes the possible risks in the heavy industry that may violate social security, gives recommendations, quantitative methods for calculating risks. The current problems in industry (low mobility and the high cost of changing technology) and the influence of external and internal factors that increase the likelihood of negative and emergency situations on effective economic indicators are considered. The current state of social security in Ukraine is analyzed and incentives for the development and implementation of safer technological systems and risk reduction in the industry are identified.
It is revealed that attracting investment in the industry, which will increase the product line, improve product quality and working conditions, transparent use of funds can significantly reduce the risks of changing technologies and cheaper products, and an increase in wages and social guarantees will positively affect the preservation of labor potential countries.