Здоров’я в системі чинників формування трудового потенціалу України - Антонюк, В.П. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті висвітлені соціально-економічні аспекти здоров’я працездатного населення як основи формування трудового потенціалу країни. Здійснено аналіз стану здоров’я працездатного населення, виявлено, що половина працездатних має певні хвороби, а поширеності захворювань зростає. Особлива увага приділена небезпечним умовам праці та виробничому травматизму. Систематизовано ризики для здоров’я зайнятого населення та визначено умови вирішення проблеми поліпшення здоров’я. В статье освещены социально-экономические аспекты здоровья трудоспособного населения как основы формирования трудового потенциала страны. Сделан анализ состояния здоровья трудоспособного населения, который показал, что половина трудоспособных имеют определенные болезни, при этом распространение заболеваний усиливается. Особое внимание уделяется опасным условиям труда и производственному травматизму. Систематизированы риски для здоровья занятого населения и определены условия, необходимые для решения проблем улучшения здоровья. The article highlights the socio-economic aspects of the health of the working-age population as the basis for the formation of the country's labor potential. An analysis of the health status of the working-age population has been made, which showed that half of the working-age have certain diseases, while the spread of diseases is increasing. Particular attention is paid to hazardous working conditions and industrial injuries. The risks to the health of the employed population are systematized and the conditions necessary for solving the problems of improving health are determined.