Теоретичні засади стратегічного управління безпекою авіаційної галузі у контексті забезпечення сталого розвитку національної економіки - Бугайко, Д.О.; Харазішвілі, Ю.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
Авіаційна галузь є системою відкритого типу, на яку впливає широкий спектр технічних, природних, людських та економічних небезпек. Зі свого боку, вона сама є генератором суттєвих загроз для зовнішнього середовища. Метою статті є визначення теоретичних засад стратегічного управління безпекою авіаційної галузі з метою відпрацювання дієвого інструментарію забезпечення сталого розвитку національної економіки. Безпека авіації є важливою складовою концепції загальної національної безпеки, системи забезпечення особистої безпеки, безпеки суспільства та безпеки на транспорті від зовнішніх та внутрішніх загроз. Для стратегічного управління безпекою авіаційної галузі в умовах сталого розвитку національної економіки розроблено структурно-функціональну схему інтегрованої системи ідентифікації та нейтралізації загроз, упереджувального управління ризиками у вирішенні задач забезпечення безпеки авіації, безпечного з’єднання людей та бізнесу та екологічної безпеки. Для ідентифікації та стратегування рівня безпеки авіаційної галузі, своєчасного виявлення та нейтралізації загроз та управління ризиками обрана найсучасніша методологія ІЕП НАН України, яка базується на прикладній теорії систем, теорії управління, економічній кібернетиці та дозволяє отримати динаміку інтегральних індексів складових безпеки авіаційної галузі, що може слугувати найкращим індикатором ефективності здійснюваних заходів безпеки. Замість класичних методів прогнозування стратегічних сценаріїв розвитку авіаційної галузі, що використовують принцип «минуле визначає майбутнє», пропонується застосовувати адаптивні методи регулювання з теорії управління, що засновані на принципі «майбутнє визначається траєкторією в майбутнє». Авиационная отрасль является системой открытого типа, на которую влияет широкий спектр технических, природных, человеческих и экономических угроз. Со своей стороны, она сама является генератором существенных угроз для окружающей среды. Целью статьи является определение теоретических основ стратегического управления безопасностью авиационной отрасли с целью выработки действенного инструментария обеспечения устойчивого развития национальной экономики. Безопасность авиации является важной составляющей концепции общей национальной безопасности, системы обеспечения личной безопасности, безопасности общества и безопасности на транспорте от внешних и внутренних угроз. Для стратегического управления безопасностью авиационной отрасли в условиях устойчивого развития национальной экономики разработана структурно-функциональная схема интегрированной системы идентификации и нейтрализации угроз, упреждающего управления рисками в решении задач обеспечения безопасности авиации, безопасного соединения людей и бизнеса и экологической безопасности. Для идентификации и стратегирования уровня безопасности авиационной отрасли, своевременного выявления и нейтрализации угроз и управления рисками выбрана современная методология ИЭП НАН Украины, которая базируется на прикладной теории систем, теории управления, экономической кибернетике и позволяет получить динамику интегральных индексов, составляющих безопасности авиационной отрасли, что может служить лучшим индикатором эффективности осуществляемых мер безопасности. Вместо классических методов прогнозирования стратегических сценариев развития авиационной отрасли, использующих принцип «прошлое определяет будущее», предлагается применять адаптивные методы регулирования теории управления, основанные на принципе «будущее определяется траекторией в будущее». The aviation industry is an open type system, which is affected by a wide range of technical, natural, human and economic threats. In the same time, aviation is a generator of significant environmental threats. Therefore, we cannot imagine the aviation industry aside from seeking answers to contemporary global challenges. The aim of the article is to determine the theoretical foundations of strategic safety management of the aviation industry in order to develop effective tools for ensuring sustainable development of the national economy. Aviation safety is an important component of the concept of general national security, personal security, public safety and transport safety against external and internal threats. For strategic safety management of the aviation industry in the context of sustainable development of the national economy, a structural and functional scheme of an integrated threat identification and neutralization system, proactive risk management in solving the problems of ensuring aviation safety, safe connection of people and business and environmental safety has been developed. To identify and strategize the safety level of the aviation industry, timely identify and neutralize threats and manage risks, the modern methodology of the IES of the National Academy of Sciences of Ukraine is chosen. Methodology is based on the applied theory of systems, control theory, economic cybernetics and allows you to obtain the dynamics of integral indices of the aviation industry safety components, which can serve the best indicator of the effectiveness of safety measures. Instead of classical forecasting methods for strategic scenarios of the aviation industry, using the principle of “the past determines the future”, it is proposed to use adaptive methods of regulating control theory based on the principles of “the future is determined by the path to the future”.