Розвиток державного регулювання економічних відносин у сфері банкрутства в Україні - Гуцалюк, О.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті розглянуто основні етапи становлення інституту банкрутства в Україні як механізму регулювання ринкової економіки, досліджено розвиток державного регулювання економічних відносин у сфері банкрутства в Україні, наявні проблеми та пропозиції щодо їх вирішення. Виокремлено процедуру банкрутства, акцентовано увагу на національні аспекти банкрутства. Визначено проблеми застосування законодавства про банкрутство. Виявлено прогалини у національному законодавстві. Проаналізовано підходи, які були визначені для виокремлення цілей процедури банкрутства і наведено причини банкрутства вітчизняних підприємств.
Україна як держава, метою якої є побудова економіки на ринкових засадах, повинна мати ефективний інститут банкрутства. Завдання такого інституту полягають у відновленні платоспроможності боржника та збереженні господарюючого суб’єкта. Для цього необхідно вдосконалювати нормативно-правовий механізм інституту, який би врахував стан сучасної економіки, рівень суспільного розвитку, історичний уклад життя народу і ставив за мету досягнення не приватного інтересу, а загальної мети – відновлення платоспроможності боржника.
Банкрутство означає ліквідацію, реалізацію майнових активів боржника з метою задоволення вимог кредиторів. Ліквідація – це крайній захід, застосовуваний до боржника в тому випадку, якщо заходи фінансового оздоровлення боржника не принесли позитивного результату. Тобто перед законодавством про банкрутство стоять дві мети: відновлення платоспроможності боржника, а за неможливості такого відновлення – задоволення вимог кредиторів найбільш справедливим чином. В статье рассмотрены основные этапы становления института банкротства в Украине как механизма регулирования рыночной экономики, исследовано развитие государственного регулирования экономических отношений в сфере банкротства в Украине, существующие проблемы и предложения по их решению. Выделена процедура банкротства, акцентировано внимание на национальных аспектах банкротства. Определены проблемы применения законодательства о банкротстве. Выявлены пробелы в национальном законодательстве. Проанализированы подходы, которые были определены для выделения целей процедуры банкротства, и приведены причины банкротства отечественных предприятий.
Украина как государство, целью которой является построение экономики на рыночных началах, должна иметь эффективный институт банкротства. Задания такого института заключаются в восстановлении платежеспособности должника и сохранении хозяйствующего субъекта. Для этого необходимо совершенствовать нормативно-правовой механизм института, который бы учитывал состояние современной экономики, уровень общественного развития, исторический уклад жизни народа и ставил целью достижение не частного интереса, а общей цели –восстановление платежеспособности должника.
Банкротство означает ликвидацию, реализацию имущественных активов должника с целью удовлетворения требований кредиторов. Ликвидация – это крайняя мера, применяемая к должнику в том случае, если мероприятия финансового оздоровления должника не принесли позитивного результата. То есть перед законодательством о банкротстве стоят две цели: восстановление платежеспособности должника, а при невозможности такого восстановления – удовлетворение требований кредиторов наиболее справедливым образом. The article deals with the main stages of becoming a bankruptcy institute in Ukraine as a mechanism for regulating a market economy, examines the development of state regulation of economic relations in the field of bankruptcy in Ukraine, and presents problems and proposals for their solution. The bankruptcy procedure is distinguished and the national aspects of bankruptcy are emphasized. The problems of applying bankruptcy law have been identified. Gaps in national legislation have been identified. The approaches that were identified to identify the goals of the bankruptcy procedure are analyzed and the causes of bankruptcy of domestic enterprises are presented.
Ukraine, as a country aimed at building a market economy, must have an effective bankruptcy institution. The goals of such an institute are to restore the debtor’s solvency and to preserve the business entity. For this purpose it is necessary to improve the normative-legal mechanism of the institute, which would take into account the state of the modern economy, the level of social development, the historical way of life of the people and set the goal of achieving not private interest, but the general goal – restoring the solvency of the debtor.
Bankruptcy means liquidation, sale of property assets of the debtor in order to satisfy the claims of creditors. Liquidation is an extreme measure applied to the debtor if the debtor’s financial recovery measures did not bring a positive result. That is, bankruptcy law has two goals: restoring the solvency of the debtor, and in the event that such a restoration is impossible, satisfying the creditors’ claims in the most equitable way.