Економіка інвестиційних процесів на підприємстві - Падерін, І.Д.; Жадько, К.С.; Горященко, Ю.Г. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті доведено, що для України пріоритетом мають стати інвестиції у розвиток високотехнологічних та наукоємних виробництв. Наголошено, що в умовах сталого розвитку варто зважати на якість інвестицій не лише як на показник, що характеризує ступінь прибутковості капіталовкладення в конкретний інвестиційний сегмент і об’єкт, а й такий, що характеризує ступінь соціальної та екологічної ефективності. Проаналізовано загальну динаміку обсягу інвестицій у промисловість у 2010-2018 рр. Виявлено чітку тенденцію до зростання обсягу інвестицій у промисловість у вартісних показниках за аналізований період за всіма видами промислової діяльності: добувній промисловості і розроблення кар’єрів, переробній промисловості, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря та водопостачання. Наведено конкретні приклади освоєння ефективних капітальних інвестицій на прикладі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», металургійного комбінату «Азовсталь» Групи Метінвест, індустріального парку «Innovation Forpost». В статье доказано, что для Украины приоритетом должны стать инвестиции в развитие высокотехнологичных и наукоемких производств. Отмечено, что в условиях устойчивого развития следует рассматривать качество инвестиций не только как показатель, характеризующий степень доходности капиталовложения в конкретный инвестиционный сегмент и объект, а и характеризующий степень социальной и экологической эффективности. Проанализирована общая динамика объема инвестиций в промышленность в 2010-2018 гг. Выявлена четкая тенденция к росту объема инвестиций в промышленность в стоимостных показателях за анализируемый период по всем видам промышленной деятельности: добывающей промышленности и разработке карьеров, перерабатывающей промышленности, поставке электроэнергии, газа, пара и кондиционированного воздуха и водоснабжения. Приведены конкретные примеры освоения эффективных капитальных инвестиций на примере ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог», металлургического комбината «Азовсталь» Группы Метинвест, индустриального парка «Innovation Forpost». In the article it is proved that for Ukraine the priority should be investments in the development of high-tech and high-tech industries. It is noted that in conditions of sustainable development, the quality of investments should be considered not only as an indicator characterizing the degree of return on investment in a particular investment segment and object, but also characterizing the degree of social and environmental efficiency. The overall dynamics of the volume of investments in industry in 2010-2018 is analyzed. A clear tendency has been revealed in the growth of investment in industry in cost terms for the analyzed period for all types of industrial activity: mining and quarrying, processing industry, supply of electricity, gas, steam and air conditioning and water supply. Concrete examples of the development of effective capital investments are given on the example of ArcelorMittal Kryvyi Rih PJSC, Azovstal Iron and Steel Works of the Metinvest Group, and Innovation Forpost Industrial Park.