Гетьман Іван Мазепа і обрання ректора Києво-Могилянської колегії у 1693 р. - о. Мицик, Ю. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою дослідження є введення до наукового обігу нових джерел особистого
характеру, що стосуються гетьмана І. Мазепи. Першочергову роль відіграє лист
до київського митрополита Варлаама Ясинського від 1693 р., у якому можна
віднайти нові дані про перебіг подій під час обрання ректора Києво-Могилянської
колегії. Опрацювання інформації з першоджерел базується на загальнонаукових
методах аналізу та індукції. Наукова новизна роботи зумовлена підготовкою
публікації та введенням до наукового обігу трьох раніше невідомих архівних
джерел, автором яких є гетьман І. Мазепа. The purpose of the study is to introduce into the circulation of personal origin new sources relating to Hetman I. Mazepa. The letter to the Kyiv Metropolitan Varlaam Yasinsky from 1693 plays a primary role, in which it is possible to find new data on the peculiarities of the election of the new Rector of the Kyiv-Mohyla Collegium. The processing of information from primary sources was based on common scientific methods of analysis and induction. The scientific novelty of this work is the publication and introduction into the scientific circulation of three previously unknown archival sources authored by Hetman I. Mazepa.