З нових документів до історії Сіверщини (ХVІІ–ХVІІІ ст.) (частина 18) - о. Мицик, Ю.; Тарасенко, І. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою цієї публікації є уведення до наукового обігу важливих документів,
створених гетьманами України Іваном Скоропадським, Данилом Апостолом,
Кирилом Розумовським, кількома полковниками та іншою старшиною
Гетьманщини, що дозволяє доповнити «Український Дипломатарій ХVІ–
ХVІІІ ст.», а видання останнього є одним з актуальних завдань української
археографії. Публікується також різноманітна ділова документація
Гетьманщини (купчі, векселі, скарги, реєстри тощо). Крім того, аналізуються
інформаційні можливості цих джерел, виявляються особливо цінні свідчення.
Наукова новизна тісно пов'язана з вищевизначеною метою, оскільки
вперше до наукового обігу уводяться архівні, недруковані джерела, які
зберігаються в зібраннях Інституту рукопису Національної бібліотеки України
ім. В.І. Вернадського, Центрального державного історичного архіву України у
Києві, архівосховищ Польщі (Архів Головних Актів Давніх у Варшаві, Держархів
у Кракові, Музей Чарторийських у Кракові) і вперше встановлюються важливі
факти з соціально-економічної, військово-політичної, церковної історії України
кінця ХVІІ–ХVІІІ ст., діяльності судових органів, повсякденного життя
українського народу. В результаті дослідження доповнено знання про військові
дії часів Руїни, Чигиринські походи, дипломатичну діяльність гетьмана Івана
Мазепи, про участь українців y походах російської армії ХVІІІ ст. Особливо
важливим є корпус документів, що стосуються Стародубщини.
Ця етнічна українська земля нині перебуває у складі Росії, і там робиться все
можливе, щоб стерти пам'ять про її історичну належність. У самій же Україні
історія Стародубщини довгий час вимушено не вивчалася, і зараз ці дослідження
тільки починаються. The purpose of this publication is to introduce into scientific circulation important
documents created by Hetman of Ukraine Ivan Skoropadsky, Danylo Apostol, Kirill
Razumovsky, a number of colonels and other Hetmanate elders, which allows to
supplement «Ukrainian diplomatic papers of the XVI–XVIII centuries» – actual task
of Ukrainian archeography. Various business documents of the Hetmanate (bill of
sale, promissory notes, complaints, registers, etc.) are also published. In addition,
the information capabilities of these sources are analyzed and particularly valuable
evidence is found. Scientific novelty is closely linked to the above purpose, since for
the first time the scientific, archival, non-printed sources are introduced, which are
stored in the collections of the Institute of Manuscripts of the National V. I. Vernadsky
Library of Ukraine, Central State Historical Archives of Ukraine in Kyiv, Archives of
Poland (Archive of the Main Acts of Ancients in Warsaw, State Archives in Krakow,
Museum of Czartoryski in Krakow) and for the first time important facts from the socioeconomic,
military-political and church history of Ukraine are established. ХVІІ–ХVІІІ
centuries, аctivity of judicial bodies, daily life of the Ukrainian people. As a result of the
study, knowledge of the military actions of the period Ruins, the Chigirin campaigns,
diplomatic activity of Hetman Ivan Mazepa, about the participation of Ukrainians in
the campaigns of the Russian army of the 18th century was supplemented. Particularly
important is a group of documents relating to the Starodub region. This ethnic
Ukrainian land is now a part of Russia, and every effort is made to erase the memory
of its historical identity. In Ukraine itself, the history of the Starodub region was not
studied for a long time, and now these studies are just beginning.