Документи з особового фонду Андрія Жука періоду Першої світової війни (частина 1) - Пилипенко, О. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою дослідження є запровадження до наукового обігу нових, раніше не опублікованих архівних матеріалів початку ХХ ст. та періоду національно-визвольних змагань в Україні. Представлені документи з особистого фонду Андрія Жука – видатного українського революціонера часів УНР, громадсько-політичного діяча, одного з перших фундаторів кооперативних організацій на українських землях, які зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України у м. Києві (ЦДАВО України) та висвітлюють діяльність членів Союзу Визволення України. Наведені документи окреслюють активну суспільно-політичну діяльність Андрія Ілліча Жука у роки Першої світової війни, дозволяють детальніше познайомитися з політичними поглядами, переконаннями, життєвою позицією цього видатного революціонера і державного діяча Української Народної Республіки 1917–1921 рр. Сподіваємося, що ці документи будуть корисні історикам, які досліджують історію України першої половини ХХ ст., джерелознавцям, краєзнавцям, оскільки вони проливають світло на окремі сторінки нашої славетної історії. Документи подано із збереженням мови, орфографії, пунктуації оригіналів. Наукова новизна роботи зумовлена підготовкою публікації та введенням до наукового обігу раніше невідомих джерел з особового фонду Андрія Ілліча Жука. Запровадження до наукового обігу документів архівного фонду № 3807, зокрема, неопублікованого епістолярію, рукописів А. Жука і програмних документів партій, товариств, автором яких він був, дозволяє науковцям вивчити особливості українського суспільно-політичного руху початку XX ст. The purpose of the study is to introduce into scientific circulation new, previously unpublished archival materials of the early twentieth century. and the period of national liberation struggles in Ukraine. Documents from the personal fund of Andriy Zhuk – a prominent Ukrainian revolutionary of the UPR, public and political figure, one of the first founders of cooperative organizations in the Ukrainian lands, which are stored in the Central State Archive of Supreme Authorities and Administration of Ukraine in Kyiv (TsDAVO of Ukraine) and cover the activities of members of the Union for the Liberation of Ukraine. These documents outline the active socio-political activities of Andriy Zhuk during the First World War, allow to get acquainted with the political views, beliefs, life position of this prominent revolutionary and statesman of the Ukrainian People’s Republic 1917–1921. We hope that these documents will be useful to historians, who study the history of Ukraine in the first half of the twentieth century, sources, local historians, as they shed light on some pages of our glorious history. Documents are submitted with preservation of language, spelling, punctuation of originals. The scientific novelty of the work is due to the preparation of the publication and the introduction into scientific circulation of previously unknown sources from the personal fund of Andriy Zhuk. Introduction to the scientific circulation of documents of the archival fund № 3807, in particular, unpublished epistolary, manuscripts of A. Zhuk and program documents of parties, societies, the author of which he was, allows scientists to study the features of the Ukrainian socio-political movement of the early XX century.