Причини створення військових поселень кавалерії в Російській імперії у першій чверті ХІХ ст. - Колєватов, О. (Сiверянський літопис, 2020)
Історія військових поселень в Російській імперії ХІХ ст. в останні десятиліття
стала активно досліджуватися, проте до останнього часу майже не було робіт,
присвячених причинам створення військових поселень. Тому метою статті
є проаналізувати причини організації імператором Олександром І поселених
округів кавалерії на півдні Російської імперії у першій чверті ХІХ ст. Методологія
дослідження добиралася відповідно до мети та базувалася на принципі історизму.
Вона представлена в основному загальнонауковими методами (аналіз, дедукція,
індукція) і порівняльно-історичним методом. Наукова новизна полягає в тому,
що на основі аналізу архівних джерел та наукової літератури проаналізовані
обставини створення військових поселень кавалерії на півдні Росії. Висновки.
У першу чергу, думка про введення військових поселень виникла у зв'язку із
труднощами комплектування постійно зростаючої армії. Існуюча протягом
більше століття система комплектування армії за рахунок обкладання населення
рекрутською повинністю вже не могла забезпечити потреби армії в людських
ресурсах. Іншою причиною була спроба вирішення фінансових проблем. Більше
половини державного бюджету витрачалося на військові потреби. Враховуючи
ці причини, уряд Олександра I вирішив перевести частину військ на систему
самокомплектування та самозабезпечення продовольством і фуражем. 1817 р.
почалася організація поселених округів кавалерії в Україні. Було вирішено поселити
кавалерію в Слобідсько-Українській, Херсонській і Катеринославській губерніях.
Починаючи створення військових поселень, уряд імператора Олександра I
переслідував політичні, соціально-економічні та військово-стратегічні цілі. І
якщо б вдалося успішно реалізувати задумане на практиці, то мали б значно
скоротитись державні витрати на утримання великої за чисельністю армії. The history of military settlements in the Russian empire of the XIX century in recent
decades has been actively explored, however, until recently there were almost no
works devoted to the reasons for the establishment of military settlements. Therefore,
the purpose of the article is to analyze the reasons for the organization of emperor
Alexander I military settlements of the cavalry in the south of the Russian empire in the
first quarter of the XIX century. The research methodology was chosen according to
the purpose and was based on the principle of historicism. It is represented mainly by
general scientific methods (analysis, deduction, induction) and comparative-historical
method. The scientific novelty is that, based on the analysis of archival sources and
scientific literature, the circumstances of the creation of military settlements of the cavalry
in southern Russia are analyzed. Conclusions. In the first place, the idea of the
introduction of military settlements arose in connection with the difficulties of recruiting
an ever-expanding army. Existing for more than a century, the recruitment system of
the army due to the recruitment of the population was no longer able to meet the needs
of the army in human resources. Another reason was an attempt to resolve financial
problems. More than half of the state budget was spent on military needs. Given these
reasons, the government of Alexander I decided to transfer part of the troops to the
system of self-sufficiency of food and feed. In 1817, the organization of settlements of
cavalry districts in Ukraine began. It was decided to settle the cavalry in the Sloboda-
Ukrainian, Kherson and Katerinoslav provinces. Starting the establishment of military
settlements, the government of emperor Alexander I pursued political, socio-economic
and military-strategic goals. And if it were possible to successfully implement the
conceived in practice, then government spending on the maintenance of a large army
would be considerably reduced.