З нових документів до історії Сіверщини (ХVІІ–ХVІІІ ст.) (частина 19) - о. Мицик, Ю.; Тарасенко, І. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою цієї публікації є введення до наукового обігу важливих документів,
створених гетьманами України Іваном Мазепою, Данилом Апостолом, Кирилом
Розумовським, рядом полковників та іншої старшини Гетьманщини. Їх публікація дозволяє доповнити «Український Дипломатарій ХVІ–ХVІІІ ст.», а видання
останнього є одним з актуальних завдань української археографії. Публікується
також різноманітна ділова документація Гетьманщини (купчі, скарги тощо).
Крім того, аналізуються інформаційні можливості цих джерел, виявляються
особливо цінні свідчення. Наукова новизна тісно пов'язана з вищевизначеною
метою, оскільки вперше до наукового обігу уводяться архівні, недруковані джерела, які зберігаються в зібраннях Інституту рукопису Національної бібліотеки
України ім. В.І. Вернадського, Національного музею історії України, архівосховищ Польщі (Архів Головних Актів Давніх у Варшаві, Музей Чарторийських у
Кракові). Вперше встановлюються важливі факти з соціально-економічної, військово-політичної, церковної історії України останньої чверті ХVІІ–ХVІІІ ст.,
розглядається діяльність судових органів, повсякденне життя українського народу. У результаті дослідження доповнено знання про військові дії часів Руїни, Чигиринські походи, дипломатичну діяльність гетьмана Івана Мазепи, участь
українців y походах російської армії ХVІІІ ст. Особливо важливою є група документів, що стосуються Стародубщини.
Ця етнічна українська земля нині знаходиться в складі Росії і там робиться все можливе, щоб стерти пам'ять про її історичну належність. В самій же Україні історія Стародубщини довгий час вимушено не вивчалася, й зараз ці дослідження тільки починаються. The purpose of this publication is to introduce into scientific circulation important
documents created by Hetmans of Ukraine Ivan Mazepa, Danylo Apostol, Kyryl Rozumovsky,
a number of colonels and other officers of the Hetmanate. Their publication
allows to supplement the “Ukrainian Diplomatary of the 16th–18th centuries», and the
publication of the latter is one of the urgent tasks of Ukrainian archeography. Various
business documents of the Hetmanate (merchants, complaints, etc.) are also published.
In addition, the information capabilities of these sources are analyzed, especially valuable
evidence is identified. The scientific novelty is closely related to the above purpose,
as for the first time archival, unpublished sources are introduced into scientific
circulation, which are stored in the collections of the Institute of Manuscripts of the
V. I. Vernadsky National Library of Ukraine, National Museum of History of Ukraine,
archives of Poland (Archive of the Main Acts of the Ancients in Warsaw, Czartoryski
Museum in Krakow). For the first time important facts from the socio-economic, military-
political, church history of Ukraine of the last quarter of the 17th–18th centuries
are established, the activity of judicial bodies, everyday life of the Ukrainian people
is considered. As a result of the research, knowledge about the military actions of the
time of the Ruin, Chyhyryn campaigns, diplomatic activity of Hetman Ivan Mazepa,
participation of Ukrainians in the campaigns of the Russian army of the 18th century
was supplemented. A group of documents concerning the Starodub region is especially important. This
ethnic Ukrainian land is now part of Russia and everything possible is being done
there to erase the memory of its historical affiliation. In Ukraine itself, the history of
the Starodub region has not been studied for a long time and now these studies are just beginning.