Спроба локалізації населених пунктів, згадуваних древніми авторами між гирлами П. Бугу і Дністра - Синицин, М.С. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1960)
Відвідавши Північне Причорномор'я (Ольвію), Геродот залишив по-рівняно з іншими стародавніми авторами найповніший опис Скіфії, тобто території, яка з півночі прилягає до Чорного моря. Вказавши на численні племена та локалізувавши їх в міру своїх можливостей, він називає тіль-ки два конкретні пункти: м. Борисфенітів (Ольвію) і поселення Тіритів. Місто Борисфенітів і поселення Тіритів він цілком вірно локалізував: пер-ше на західному березі Бузького лиману, а друге на західному березі Дністровського лиману. Але древні Ольвія і Тіра, відмічені Геродотом з точно встановленим місцеположенням, в даному випадку нас не цікав-лять. Нас цікавлять поселення, названі іншими стародавніми авторами, розташування яких на узбережжі Чорного моря між гирлами П. Бугу і Дністра до цього часу є спірним.