Археологічні спостереження в районі с. Нечаяне - Валенціонок, Ж.В. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1960)
В археологічній літературі будь-які археологічні пам'ятки з території села Нечаяне невідомі. В. М. Ястребов згадує в п'яти кілометрах -на північний схід від села курган, на якому в його часи була знайдена кам'яна баба І. В. Фабріціус, посилаючись на рукопис В. І. Гошкевича та на звіт Миколаївського музею, говорить про знахідку кам'яної плити з написом вірменською мовою. Останніми роками кілька раз на території с. Нечаяне провадились археологічні розвідки.