В. В. Лапин, А. В. Бурлаков, Б. В. Борисов, Ольвия (Путеводитель по раскопкам и музею), Киев, 1959 - Клейман, I. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1960)
В останні роки, після значної перерви, почали видаватися путівники по пам'ятках старовини та музеях Північного Причорномор'я. Вийшли путівники по музею та розкопках Херсонеса, путівник по палі'ятках м. Керчі, що містить опис стародавнього Пантікапею, видано також путівник по розкопках стародавньої Ольвії. Всіх, хто цікавиться історичним минулим, радує поява цих невеликих книжок.