Міста рідного краю як “мовчазні” речники епохи в літературно-критичних нарисах Романа Гром'яка, об'єднаних у книзі “Культура. Політика. Інтеліґенція. Публіцистика літературознавця” - Луцак, С.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Статтю присвячено аналізові хронотопного концепту “рідного локусу”, осмисленому Р. Гром’яком теоретично і практично в найновішому збірнику статей “Культура. Політика. Інтелігенція”. Власне теоретичний аспект цієї проблеми розглянуто в контексті концепції професора про літературу як конкретно-чуттєву форму освоєння світу та своєрідну “пам’ять суспільства”, а також із урахуванням його висновків про специфіку структурування художнього простору в українській літературі часів захоплення ідеєю возз’єднання східних і західних земель у часи СРСР. На підставі проведеного вченим практичного аналізу змодельовано семіосферу “міст рідного краю” в дискурсі тієї літератури. Статья посвящена анализу хронотопного концепта “родного локуса”, что его осмыслил Р. Громяк теоретически и практически в самом новом сборнике статей “Культура. Политика. Интеллигенция”. Собственно теоретический аспект этой проблемы ми рассмотрели в контексте концепции профессора о литературе как конкретно-чувственной форме осязания мира и своеобразной “памяти общества”, а также учитывая его выводы о специфике структурообразования художественного пространства в украинской литературе времен популяризации идеи воссоединения восточных и западных земель во времена СРСР. На основе анализа, практически проведенного ученым, было смоделировано семиосферу “городов родного края” в дискурсе той литературы. The article is devoted to the analysis of the chronotopical conception of the “native locus” which is comprehended by R. Hromiak theoretically and practically in the latest collection of articles “Culture. Politics. Intelligentsia”. As a matter of fact, the theoretical aspect of this problem is regarded in the context of professor’s conception about literature as concrete-sensitive form of pioneering of the world and the specific “memory of society” with taking into consideration his conclusions about characteristics of structuring of the artistic space in the Ukrainian literature in the times of delighting of the idea of reunion of eastern and western lands in the times of the USSR. According to the practical analysis made by scientist semiosphere of “towns of native land” is modeled in the discurse of that literature.